КосовоНасловна

Одаловић на Мердару приликом преузимања посмртних остатака нагласио да се у Приштини налази још преко 300 неидентификованих лица

Представници Београдске делегације Радне групе за нестала лица, у оквиру дијалога Београд – Приштина, данас на Мердару преузимају од Приштинске делегације у организацији Комисије за нестала лица, идентификоване посмртне остатке три цивила српске националности страдала у Урошевцу, Призрену и Приштини, током 1999. године.

– Породице Миленковић, Ђафа и Младеновић су данас после 25 година дочекале дан када је потврђен идентитет њихових најмилијих. Тела су била у мртвачници у Приштини све ово време и додатним напорима и узимањем додатних узорака крви, дошли смо до идентитета. Ова лица су нестала, односно, они су већ тада убијени после доласка Међународне мисије на КиМ, што је велика срамота за тих десетак хиљада мировњака који су дозволили да се на тако бестијалан начин, разуларена руља, која је себе називала ослободилачком војском, разрачуна са старим и немоћним. Најмлађи убијени има преко 50 година, а најстарији 77, то говори о томе да су једноставно покушали да се затре све што је српско остало тада после доласка међународне мисије. Ми ћемо организовати сахране. Једна ће бити у Великој Плани, друга у Крушевцу, а трећа у Београду. То је оно што Комисија има као своју обавезу. Желели смо данас да будемо са породицама које су овде – рекао је шеф Београдске делегације и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Он је истакао да се у мртвачници у Приштини налази преко триста тела неидентификованих лица, међу којима је најмање 90 лица српске националности.

– Интензитет сарадње са Приштином је већ неколико година у тоталном застоју. Захваљујући једностраној одлуци Аљбина Куртија, цео процес је замрзнут. Ми немамо нових локација, немамо нових ексхумација. Од пре три године је процес блокиран. Договор је био да се одржи тај састанак радне групе, како би се направила динамика активности, уважавајући захтеве и Срба и Албанаца и осталих, да одемо на локације, да претражимо, проверимо информације и да породицама дамо одговоре. То је нешто што је са наше стране апсолутно отворено, спремни смо и чинимо бројне уступке, да ли ће друга страна разумети све ово и ставити у први план захтеве породица или ће ставити политику. До сада је то била политика – наглашава Одаловић.

Ова лица идентификована су методом анализе ДНК након што су представници Комисије за нестала лица  прикупили додатне референтне узорке за ДНК анализу од сродника несталих у циљу идентификације посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

– Мој муж је отишао да обиђе своју кућу, тамо су га киднаповали и одвели у непознатом правцу. До сада ништа нисмо знали. Сада ћемо бар знати где му је гроб и где да упалимо свеће – каже супруга киднапованог и убијеног Момира Миленковића, Љиљана Миленковић

– Мој отац је у Призрену киднапован. Киднапован је са пријатељем Муслиманом – каже Марица Стојановић, ћерка убијеног Момира.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, страдалих на подручју јужне српске покрајине, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

У службеним евиденцијама Комисије за нестала лица води се још 567 лица као нестало у вези са сукобима на Косову.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон