КосовоНасловна

Отворен, осми по реду, Фестивал средњовековних вештина и заната “Шилд”

На простору средњовековног тематског парка, отворен је, осми по реду, Фестивал средњовековних вештина и заната “Шилд”. У току три дана трајања фестивала, посетиоци ће имати прилику да се упуте у живот у средњем веку на овим просторима.

Стреличарство, бацање копља, ковање новца, производња средњовековних одора и туника, папира за писање, то су само неке од вештина са којима се могу упознати посетиоци Фестивала “Шилд” који се традиционално одржава у Грачаници већ осам година.

– Сваког дана имамо активности, а као и претходних година имамо радионице средњовековних вештина и заната, али поред тога имаћемо и такмичења из средњовековних дисциплина као што су: стреличарство, бацање копља, бацање секира и витешке борбе. Поред тога нешто ново од тих радионица које имамо, поред ковања новца краља Милутина, имамо и прављење средњовековног папира, као касније и хералдике и калиграфије на тим истим папирима. Имамо забавни део за децу где деца могу да се играју неке од средњовековних игрица. Такође имамо и радионицу плетења верижних кошуља и свако ко воли средњи век и ко ужива у средњем веку, може да дође и да ужива и да гледа програм, а већ и у неким дисциплинама може и сам да учествује уколико има бар мало искуства – навео је Бобан Петровић, један од организатора.

Велико интересовање за овај фестивал и садржаје са којима се могу упознати, показују припадници млађих генерација, од предшколаца до средњошколаца, а и ове године као и претходних придружила су се и удружења из других градова централне Србије.

– Ученици основних и средњих школа, као и сви остали грађани могу да дођу да виде и да се упознају са тим средњовековним начином живота, са средњовековним занатима, са тиме како су изгледале одоре, како су изгледали оклопи и како отприлике изгледају ове радионице које су у то време биле свакодневница. Ово тренутно што овде може да се види јесте изливање средњовековног новца – навео је Дејан Поповић из Културно просветне заједнице КиМ.

Организатори Фестивала су Витешко удружење Ред змаја из Грачанице и Бели Орлови из Београда, Културно просветна заједница Косова и Метохије, Средњовековни тематски парк Ордо драконис, а покровитељи Министарство културе Србије, општина Грачаница и привремени орган града Приштине.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон