Косово

Петковић: „Четири врсте слободе су најдиректније угрожене на простору Косова и Метохије“ 

Навршава се годину дана од када је Влада Косова, увела забрану увоза робе из централне Србије на простор Косова. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, гостујући у емисији „Актуелности“ телевизије МОСТ, ову одлуку је назвао срамном и скандалозном.

У питању је мера којом се најгрубље угрожавају најосновније европске вредности: слобода кретања људи, робе, услуга и капитала. И након годину дана и поред обраћања Србије Европској комисији и другим надлежним институцијама помака нема, рекао је Петковић.

„То је срамна, скандалозна одлука која је на снази већ годину дана, где нико ништа не чини како би натерао Куртија да одустане од те и такве скандалозне одлуке. Да је нешто тако урадила држава Србија или Београд, не знам шта би нам урадили. Не знам на који начин би нас поново распели и казнили. Али када то ради Аљбин Курти, када то ради чедо Запада, тзв. Косово, сви ћуте и праве се потпуно невешти, иако је реч о угрожавању најосновнијих европских вредности на којима почива сама Европска унија, а то је слобода кретања капитала, робе, људи и услуга. Значи, четири врсте слободе су најдиректније угрожене на простору Косова и Метохије“, нагласио је Петковић у интервјуу за ТВ Мост.

Он је додао да се води некакав разговор између ЕУ и Косова, у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, а управо питање слободе кретања треба да буде прво и главно питање да би уопште говорили о европским интеграцијама.

Петковић наглашава са се годину дана забрањује српска роба, ми трпимо огромну штету у милионима евра, а да не говоримо какву штету трпи народ на Косову, који је због такве једне одлуке Аљбина Куртија, ускраћен, пре свега, за основне животне намирнице и осталог што је долазило из централне Србије

„Годину дана је једна таква одлука на снази, иако о томе говоримо само ми и све време се обраћамо и Европској комисији и надлежним другим институцијама у оквиру ЕУ и никаквог помака нема, и на крају испада да све оно што Курти ради против Срба прећутно се и прихвата“, закључује Петковић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон