Политика

Петковић у Кини: Важно је да унапређујемо нашу међупартијску сарадњу

Делегација Српске напредне странке предвођена члановима Председништва др Петром Петковићем и Немањом Старовићем у којој је још 20 чланова странке допутовала је у службену страначку посету Народној Републици Кини где ће имати више састанака са високим представницима Комунистичке партије Кине, партијским званичницима и министрима.

Српску делегацију у Пекингу је дочекала директорка Бироа за Евроазијске послове Међународног одељења Централног комитета КПК, госпођа Ванг Мин, која је истакла да је уверена да ће посета бити садржајна и дати додатан замах продубљивању односа две земље.

Том приликом, Петковић је захвалио кинеским пријатељима на пријему и топлој добродошлици, истакавши да се још једна у низу страначких посета реализује на иницијативу коју су још 2019. године покренула два председника Александар Вучић и Си Ђинпинг.

“До ове посете долази након веома успешне и значајне посете председника Сија Србији. Важно је да унапређујемо нашу међупартијску сарадњу и усвајамо примере добре праксе на обострано задовољство”, навео је Петковић.

Делегација је првог дана посете обишла Кинески државни архив публикације и културе где је имала прилике да се упозна са богатим културним, књижевним, уметничким наслеђем најстарије цивилизације на свету.

„Овај архив је отворен на иницијативу председника Народне републике Кине, председника Си Ђинпинга, као место споја архивске галерије, библиотеке, музеја, уметности. Представља ризницу кинеске културе и простире се на 380.000 метара квадратних, а у плану је да се отвори више мањих архивских објеката широм Кине“, истакао је директор Државног архива публикације и културе господин Лиу Ченгјонг. Он је предложио да се успостави сарадња националних институција културе Народне Републике Кине и Републике Србије и на састанку је договорено да ускоро званична делегација представника културних институција Србије посети Пекинг.

Петковић је истакао задовољство што је делегација имала прилику да се упозна како Народна република Кина негује и поштује своју традицију и културу.

„Доласком Александра Вучића на чело Србије и наша земља почела је да улаже значајна средства у неговање наше културе и традиције, с посебним акцентом на неговање културе сећања. Посебно бих истакао нашу културну баштину на КиМ која се налази под свакодневним нападима режима у Приштини и покушајима да се фалсификују и прекроје историјске чињенице и преотме наше културно и верско наслеђе“, подвукао је Петковић.

Извор: ТВ Мост, СНС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон