Косово

Петковић: Упркос званичним подацима УН, број жртава сексуалног насиља Приштина вишеструко преувеличава, а српске жртве ни не помиње

На Међународни дан борбе против сексуалног насиља у конфликтима свако разуман и човечан мора да укаже на неопходност сузбијања и кажњавања ове појаве, као и да позове на пружање сваког вида помоћи и подршке жртвама, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

“Нажалост, сведоци смо нељудске праксе политичара у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем да за дневно политичке сврхе злоупотребљавају жртве сексуалног насиља током сукоба у нашем региону и тенденциозно број жртава вишеструко преувеличавају. Уз то, чињеница је и да, без икакве емпатије, сексуално насиље у сукобима приказују као једнострану појаву како би се демонизовала једна страна у конфликту”, наводи се у саопштењу.

“Курти и његови сарадници годинама говоре о 20 хиљада жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији током сукоба 1999. године, иако је надлежна институција у Приштини статус жртве сексуалног насиља потврдила за мање од хиљаду особа. Ти званични подаци наводе се и у извештају генералног секретара УН од 1. октобра 2020. године. При том, српске цивиле који су брутално малтретирани и силовани од стране припадника терористичке УЧК у Приштини нико и не помиње, иако је та појава била масовна”. 

Злоупотреба жртава сексуалног насиља јесте врхунац бездушности и политичко профитерство најгоре врсте, а највећу штету због таквог понашања трпе управо жртве и зато ово није и за Београд никад неће бити тема за политичке обрачуне и манипулацију бројкама, додаје Петковић у саопштењу.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон