Косово

Почиње манифестација “Спасовдански дани у Призрену”

У организацији Друштва пријатеља манастира Светих Архангела код Призрена, Дома културе „Грачаница“ а уз благослов епископа рашко-призренског Теодосија и подршку Призренске црквене општине и општине Призрен одржаће се „Спасовдански дани” у атријуму цркве Св.Спаса данас и сутра.

Програм манифестације почиње вечерас у Призренској богословији, представљањем књиге доц. др Јелене Павличић Шарић “Баштина Богородице Љевишке и очување памћења”.

О књизи ће говорити проф Драган Булатовић и ауторка као и књига проф. др Радивоја Младеновића “Говор шарпланинске жупе Гора”, “Заменице у говорима југозападног дела Косова и Метохије”, “Говор јужнокосовског села Гатње”, “Говор северношарпланинске жупе Сиринић”, “Говор села Врбичане крај Призрена”, “Резултати досадашњих и правци будућих истраживања српских народних говора Косова и Метохије”, о књигама говори аутор.

Посетиоци ће сутра најпре присуствовати литургији у Цркви Светог Спаса на празник Вазнесења Господњег – Спасовдана од 8 сати, након чега следи резање славског колача.

Поздравну реч ће имати Милена Парлић, помоћница Директора Сектора за сарадњу са СПЦ и бригу о културном наслеђу Канцеларије за КиМ.

Манифестацију ће отворити Милан Гутић, председник удружења матице, дијаспоре Срба у региону и пријатеља Срба “Корени”.

Потом је предвиђено отварање изложбе слика насталих на ликовној колонији “Јесен у Призрену”. Изложбу отвара Небојша Јевтић, Директор галерије уметности Приштина-Грачаница.

У уметничком делу програма учествује црквени хор “Цар Душан” из Штрпца и дуодрама “Тражим помиловање Царе Душане”

Покровитељ манифестације је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон