ВестиКосовоНасловна

Поповић: Правосуђе у Приштини нападе на Србе не третира као етнички мотивисане, већ као инциденте

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију из сектора за правну заштиту, подршку локалној самоуправи и имовинско-правне послове Игор Поповић поручио је да је број напада на Србе на Косову драстично повећан од доласка актуелног косовског премијера Аљбина Куртија на власт, као и да се они пред косовским правосудним органима не третирају као етнички мотивисани напади, већ као инциденти.

Поповић је за Косово онлајн појаснио да је од почетка 2024. године до јула месеца забележно 68 етнички мотивисаних напада на Србе на Косову.

Како наводи, прошле године десило је 179 напада, а 2022. године 150, што је, додаје, јасан показатељ да режим на челу са Куртијем у јавности шири мржњу према Србима.

“За све њихове тешкоће криви су Срби, за њихову незапосленост, недостатак инвестиција, енормно исељавање становништва на запад… за све су то криви Срби. Очекивано је да албанска популација, захваљујући тој медијској кампањи, криви Србе за све и да расту напади на српско и неалбанско становништво. У односу на претходне деценије, прошлих година, то је велики број напада. То обухвата физичке обрачуне, нападе, насртаје, крађе, провокације, нападе на цркве, крађе, крађе имовине, оштећења, уништења кућа“, додао је Поповић.

Према његовим речима, српска популација на Косову је безбедносно угрожена, а нападима на њих шаље се јасна порука.

„Да на Косову и Метохији постоји место само за Албанце, за етнички чист простор и да било какво присуство Срба, било да су то гробља, њихова имовина, или да се једноставно чује њихов језик у јавности, да ће бити изложени нападу. То је потпуно јасно“, рекао је Поповић.

Упркос томе што Срби пријављују нападе, Поповић истиче да се они не третирају као етнички мотивисани, већ као обични инцидетни, те да се у складу са тим не стављају као приоритет у процесуирању.

„Ми немамо податак да је неко од нападача био кажњен, осуђен на затворску казну, да је осуђен прекршајно, да је било како осуђен. Једноставно, не постоје те евиденције, они са тим не иступају, по њиховом тумачењу Срби и неалбанци су на Косову заштићени, тај оквир је одличан за неалбанске заједнице, што је евидентно нетачно“, истакао је Поповић.

Он је такође подсетио на рањавање Милоша и Стефана Стојановића из Готовуше код Штрпца.

„Ево пример Милоша и Стефана Стојановића из Штрпца који су рањени током Бадње вечери, где их је упуцао припадник тзв. Косовских безбедносних снага Азем Куртај, тај човек је сада на слободи. И поред тога што је ранио младића и дете, човек је био прво у неком кућном притвору, онда су га пустили да се брани са слободе, притом, човек се усудио и да поднесе кривичну пријаву против Јевтића, градоначелника Штрпца у косовском систему, зато што је реаговао у јавности“, рекао је он.

Не чуди, тврди Поповић, што број напада расте, јер се у правосудним институцијама не третирају случајеви напада на Србе.

„Они српске и неалбанске жртве, нападе на њих, не третирају. Има и других случајева где су људи изложени физичким нападима, рецимо у Поморављу, у тим мешовитим срединама, Могили, Клокоту, где једноставно људи су нападнути и при томе нападачи подносе кривичне пријаве против њих, да су они били угрожени. Тако да, једноствано са таквим правосудним оквиром привремених институција самоуправе и не чуди што се напади повећавају, јер нема кажњавања“, закључио је Поповић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон