Косово

Сурлић: Европски нацрт статута ЗСО није нон пејпер како га Курти представља

Представници власти у Приштини претходних дана у више наврата су поручивали да је европски предлог нацрта статута Заједнице српских општина за њих неприхватљив, а доцент Факултета политичких наука Стефан Сурлић каже за Косово онлајн да не би рекао да је тај нацрт нон пејпер, како га представља косовски премијер Аљбин Курти, већ да је то документ који има зелено светло од водећих земаља Европске уније.

Сурлић каже да је овај нацрт за сада једини документ за који се претпоставља да у неком законском оквиру може да буде примењен на Косову, да он има начелну сагласност српске стране и да су представници ЕУ и експерти закључили да је то добар модел за очување посебности српске заједнице на Косову, културне баштине, економског развоја и локалног планирања.

“Мислим да је то документ на коме је озбиљно рађено. У његовој изради су учествовали експерти Европске уније и оно што је важно је да су се земље Европске уније сагласиле око тог документа. Могли смо да чујемо да Београд начелно подржава тај документ. Наравно, читав је ту један простор непознаница како ће се нешто имплементирати на терену и како ће нешто што је слово на папиру заиста заживети”, наводи Сурлић.

Слање овог документа Уставном суду на оцену, како каже наш саговорник, значило би да се косовска влада обавезала да је то један званичан документ, да се са њим сагласила и да он може да иде даље у процедуру.

“Будући да су се око њега сагласиле водеће земље ЕУ, верујем да ће тај документ и након завршетка мандата Мирослава Лајчака бити актуелан. Мислим да је прва степеница слање Уставном суду јер би онда изашли из овог зачарног круга да се о том документу дискутује само као о нон пејперу. Значи морамо га на неки начин институционализовати, а онда у ствари преговарати о томе шта су финесе у оквиру тих претпоставки и елемената заправо споразум”, каже Сурлић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон