КосовоНасловна

Вучић: Актуелна ситуација на КиМ је у супротности са резолуцијама УН

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је ванредна седница Савета безбедности УН о Косову заказана због ситуације која је у супротности са резолуцијама и повељама УН, а која би могла да узрокује непоправљиву штету.

Он је на ванредној седници СБ о Косову и Метохији, заказаној на захтев Србије рекао да је непосредан повод за седницу потез тзв Централне банке Косова којом се забрањује динар од 1. фебруара, чиме је извршена кулминација напада на Србе и неалбанско становништво, будући да је њихов опстанак на територији јужне српске провинције у огромној мери директно зависан од прилива динарских средстава, пре свега из буџета Републике Србије.

„Подаци да Република Србија из овог буџета исплаћује 60.946 плата и пензија на Косову и Метохији, 2.430 стипендија за студенте и да финансира народне кухиње које задовољавају основне потребе око 2.000 социјално најугроженијих грађана, показују да је ова мера напад пре свега на српско становништво и да ситуацију на територији Косова и Метохије чини тешком. Само ове бројке јасно показују да огроман број становника на територији Косова и Метохије директно или индиректно зависи од динарских примања из буџета Републике Србије. Услед тога, очито је да забрана динарског платног промета, односно укидање динара као средства плаћања, директно лишава огроман број становника основних личних средстава за живот“, рекао је Вучић.

Истакао је и да 1.794 српских и неалбанских пољопривредних газдинстава на територији Косова и Метохије директно зависи од динарских субвенција из Републике Србије, док опстанак 922 привредна субјекта у власништву Срба на Косову и Метохији, који су директно зависни од динарског платног промета, више оперативно није одржив и могућ. 

„Да сумирам, одлука да се забрани динарски платни промет, тиме Приштина директно онемогућава свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, социјалних, културних и других институција које омогућавају Србима да себи и својим породицама обезбеде основне животне намирнице, школују се, лече, купују лекове и чине све оно друго што се данас сматра уобичајеним животом са минимумом људског достојанства“, рекао је он.

Према његовим речима те институције представљају основу за формирање Заједнице српских општина, чије надлежности и структура су јасно дефинисани споразумом о општиниским принципима потписаним 2015. године, а који  прецизно је дефинише да Србија има право да финансира ЗСО“, рекао је Вучић.

Укидање динара на КиМ директан ударац на опстанак Срба и формирање ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на ванредној седници Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији да укидање динара од стране Приштине представља директан удар на опстанак Срба на КиМ, као и на формирање Заједнице српских општина.

„Свако спречавање финансирања српских школа, вртића, факултета, болница, као и амбуланти и домова здравље представља директан удар како на опстанак Срба, тако и на формирање ЗСО“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је очито да је управо стварање неподношљивих услова за живот и ускраћивање могућности опстанка Срба једини циљ режима у Приштини, који кроз акт структурног насиља интензивира вишегодишњи добро испланиран и систематичан напад на српско становништво „којим је суштински почео отворени прогон Срба са Косова и Метохије.

Истакао је да ће у том смислу чињенично разобличити потпуну неутемељеност аргументације режима у Приштини који тврди да је меру укидања динара и увођења евра као јединог платног средства предузео искључиво у сврху обезбеђивања наводне владавине права.

„Молим вас да имате у виду да тзв. руководство косовских Албанаца користи термин владавина права како би искључиво нанео штету Србима и Српској православној цркви. Ради се о толико распрострањеној пракси да привремене институције самоуправе већ осам година јавно и отворено одбијају да изврше правоснажну и коначну одлуку сопственог врховног суда о враћању земљишта које је у власништво српског православног манастира Високи Дечани“, навео је председник Србије.

Истиче да верује, ако имамо у виду да је такав однос Приштине према примени начела владавине права у случају објекта светске културне баштине под заштитом Унеска, који је под даноноћним обезбеђењем Кфора и окружен чисто албанским насељеним местима, а које настањује већа заједница монаха Српске православне цркве, да је јасно каквим условима режим у Приштини подвргава обично српско становништво које је такође предмет декларативне заштите тобожње приштинске владавине права.

Нагласио је да су у контексту такве приштинске тзв. владавине права подвргнути Срби и да је ислустративан пример тај што је недавно такозвано косовско правосуђе које Србе на Косову и Метохији и потенцијалне српске повратнике масовно прогони под лажним оптужбама за ратне и друге злочине једноставно донело одлуку да припадник илегалних такозваних косовских безбедносних снага Азем Куртај, који је на Бадње вече  2023. године из службеног ватреног оружја упуцао српско дете Стефана Стојановића, 11 година старог и његовог рођака Милаша, 21 годину, сада буде слободан човек и брани се са слободе.

„Али не да се брани од оптужби за очигледан покушај убиства детета, већ за дело које је еквивалентно изазивању опште опасности, као када неко рецимо баца петарде у новогодишњој ноћи. У том смислу не сме се изгубити из видокруга да је ово само један од чак 470 некажњених етнички мотивисаних напада на Србе, Српску православну цркву и њихову имовину у 2021, од када је на челу такозваног руководства косовских Албанаца Аљбин Курти, који сада руководи прогоном Срба. Међу тим инцидентима од којих су почели 2021. године су и драматични случајеви небројених полицијских пребијања и малтретирања Срба, па чак и бруталног и неиспровоцираног упуцавања Драгише Гаљка и још четворице Срба. Зашто приштински режим није сматрао да је вредно чак ни да формално спроводи истраге? Поређења ради током читавих девет година, пре Куртијевог доласка на власт 2021. на Косову и Метохији регистровано је укупно 669 таквих етничких мотивисаних напада, што је повећање од 300 одсто“, навео је Вучић.

Истиче да приштински режим креира неподношљиве услове за живот и ставља Србе ван закона и врши њихов прогон.

„Сада тврде да је одлука о укидању легалног платежног средства динара донета како би се спроводила владавина права. Иако сама ова чињенична противречност открива да се не ради ни о каквој, па ни формалној владавини права, већ искључиво о механизму довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона“, навео је Вучић.

Динар легално валута на КиМ, евро уведен једностраном одлуком Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас  да је динар легално средство плаћања у Србији и да самим тим не може бити забрањен на КиМ као делу територије која је у саставу Србије, а која је резолуцијом 1244 УН стављена под међународну управу, док је евро уведен на противправни начин једностраном одлуком политичког руководства у Приштини.

„Ова опасна мера режима у Приштини је предузета на противправан начин и због тога што је евро легална међународна валута коју за подручје ЕУ емитује Европска централна банка (ЕЦБ). Услед тога, очигледно је да је приштинско руководство посегло за нелегалном употребом еура што је у својим јавно доступним информацијама навео ЕУ и ЕЦБ, наводећи, да тзв. Косово, усвојило евро једнострано 2002. године и од тада га користи као своју де фацто валуту“, нагласио је Вучић на ванредној седници Савета Безбедности Уједињених нација (СБ УН).

Вучић је истакао да из тога произилази да евро није легално средство плаћања на Косову.

„Дакле, наметање евра је у овом случају непобитно учињено не у сврху било какве владавине права, већ без икаквих правних основа и одговарајућих аранжмана са ЕУ и само искључиво у сврху довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона са КиМ“, оценио је Вучић.

Вучић је истакао да да је одлука о укидању динарског платног промета, односно динара као легалног средства плаћања на територији КиМ, само једна у низу озбиљнијих, планских, добро организованих и дуготрајно спровођених и систематских мера Приштине, којима се врши напад на српско становништво, а којима је крајњи циљ креирање неподношљивих услова живота за Србе и њихов прогон са КиМ.

„Тешка ситуација на територији Косова и Метохије, посебно положај српског становништва, драстично се погоршао након априлских избора у четири општине на северу КиМ. Након што су политички представници већинског српског становништва у тим општинама, због појачане репресије и политичког обрачунавања, на захтев својих бирача напустили привремене институције самоуправе, уследили су додатни притисци и напади Приштине на српски народ“, подсетио је Вучић.

Вучић је подсетио да је Приштина супротно вољи Срба расписала и одржала изборе у те четири општине.

„Из разлога који су оправдани и јасни, Срби су ове изборе бојкотовали. Више од 97 одсто становника севера КиМ чине Срби, па је тако на ове наводне изборе тада изашло свега 0,029 одсто од укупног броја Срба и тек нешто више од три одсто укупно уписаних бирача. Избори су одржани у потпуно недемократским условима, а нелегитимни албански градоначелници насилно су запосели локалне самоуправе уз помоћ тешко наоружаних припадника наводне специјалне полиције, односно припадника веома добро наоружаних албанских оружаних формација“, подсетио је председник Србије.

Он је додао да је након тога уследило уклањање симбола Србије и истицање обележја тзв. Косова.

„Србима, који су до тада радили у локалним самоуправама, забрањено је да приступе својим радним местима, а сами објекти општина су ограђени и опасани бодљикавом жицом. Оваква ситуација довела је до мирних протеста Срба, на које су албанске оружане групације реаговале тако што су само 29. маја ранили више од 50 Срба. У тим догађајима дошло је и до трагичног и за сваку осуду рањавања припадника КФОР-а, који су из нама неразумљивих разлога намерно или ненамерно практично омогућили спровођење циљева Аљбина Куртија“, рекао је Вучић.

Он је нагласио и да је тада из ватреног оружја рањено четворо Срба, а један учесник протеста, Драгиша Гаљак, је рафалом из аутоматског оружја упуцан у леђа.

„Као што смо већ наводили, нико од приштинских наоружаних формација није подвргнут процесуирању за ово насиље над Србима. После тих догађаја, државни секретар САД (Ентони Блинкен) и високи представник Европске уније Жозеп Борељ, генерални секретар НАТО-а (Јенс) Столтенберг, као и готово сви други међународни званичници, су јасно и директно оптуживали Приштину за ескалацију на терену“, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да су од њега на састанку Еуропске политичке заједнице у Кишињеву француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц тражили да позове Србе на КиМ да потпишу петицију за смену албанских градоначелника у већински српским општинама на северу.

„Ја сам им рекао да не терају Србе који су под бруталном репресијом да потписују петицију и да их тиме не понижавају. Рекао сам и да та петиција нема никаквог смисла јер је очито да нико у Европи нигде не може да легално и легитимно влада ако је изабран са три посто гласова од укупног броја бирача. У овом случају тако су изабрани Албанци у срединама где Срби чине 97 посто становништва. Нажалост, нико није хтео да то слуша и да помогне да се Куртијеви злочини зауставе. Уместо да од Приштине захтевају безусловну деескалацију, они су од Срба тражили да безусловно учествују на новим изборима које Курти није ни имао намеру да организује или омогући“, нагласио је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон