ВестиСвет

Вучић на Генералној скупштини УН: Високополитизована резолуција о Сребреници, позивам све земље да не гласају

У Њујорку је почела седница Генералне скупштине Уједињених нација на којој ће се гласати о резолуцији о Сребреници, коју су предложиле Немачка и Руанда.

Уочи седнице Вануату, Антигва и Барбуда и Малави повукли су коспонзорство резолуције о Сребреници, јавио је извештач Танјуга.

Седница је почела мало после 16 часова, а на њој у име Србије говори председник Србије Александар Вучић.

Вучић: Високополитизована резолуција о Сребреници, позивам све земље да не гласају

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на Генералној скупштини УН, на којој се гласа о резолуцији о Сребреници, да је то високополитизована резолуција и позвао све земље чланице да не гласају. „Зашто позивам све који се налазе у овој сали да гласају против резолуције – ово је високополитизована резолуција и ја бих поставио три питања на која нисмо чули адекватне одговоре од главних аутора ове резолуције, од Немачке“, рекао је Вучић.

Он је запитао зашто се доноси ова резолуција.

„Под број један, говорили су о индивидуалној правној одговорности, помињући овде црногорске амандмане. И питам вас, ако је тако, зашто се ова резолуција уопште и доноси? Зато када је реч о индивидуалној правној одговорности, она је већ урађена, испоручена кроз оптужнице, кроз пресуде и сви ти људи који су били оптужени, они су већ и осуђени и осуђени на затворске казне. Нема никаквих појединачних имена у овој резолуцији, то се уопште и не помиње“, поручио је Вучић.

Кина: Нећемо гласати за резолуцију

Представник Кине у Уједињеним нацијама изјавио је данас да та земља неће гласати за нацрт резолуције о Сребреници.

Он је на седници Генералне скупштине, на којој се расправља о резолуцији о Сребреници, рекао да „исхитрено“ гласање о нацрту резолуције није у складу са духом помирења у БиХ и региону, нити са жељом да се очувају мир и стабилност, због чега Кина нема алтернативу сем да гласа против нацрта резолуције.

„БИХ је важна земља на Балкану и у заједничком интересу је да БиХ схвати важност хармоиничног суживота и да одржи мир. Ратови 90-их су тамна страна историје и довели су до смрти цивила. Кина је за то да се спречи поновно дешавање трагедија да јединство и солидартност иду ка помирењу“, рекао је он.

Он је нагласио да Кина позива на пуну комуникацију са свим учесницама и додао да ће та земља наставити да ради на миру и стабилности у БиХ и региону.

Амбасадорка Немачке у УН: Лажне оптужбе на текст резолуције, није усмерена ни против једне државе

Представница Немачке у УН Антје Лендертсе представила је нацрт резолуције о Међународном дану сећања на геноцид у Сребреници.

„Наша иницијатева треба да ода пошту настрадалима и пружи подршку преживалима. Означавање 11. јула као Међународног дана сећања на Сребреницу треба да омогући годишње обележавања дана у УН, и садржи језик против порицања геноцида. Лажне оптужбе о тексту ове резолуције су ширене, она није усмерена ни против кога, посебно не Србије, цењеног чланице организације, већ искључиво против починицоа геноцида. У нацрт резолуције су унета и два амандмана, Црна Гора је тражила да се подвуче да је одговорност индивидуална и да не може да се односи ни на једну етничку групу. Све етничке заједнице током рата у БиХ су страдале и желимо да све жртве буду препознате. Позивам све чланице да подрже ову резолуцију и гласају ако буде стављена на гласање“, рекла је представница Немачке у УН.

Иначе, седница је почела минутом ћутања поводом погибије иранског председника Ебрахима Раисија.

Иако се, према процедури Генералне скупштине, одлуке доносе консензусом, за који је потребно да све државе буду сагласне око текста нацрта резолуције, о предлогу резолуције о Сребреници ће се гласати, пошто се Србија, Русија и Кина противе њеном усвајању.

На гласању у Генералној скупштини УН земље немају право вета, а свака од 193 државе чланица има право на један глас.

Иако Црна Гора није међу коспонзорима, најављено је да ће та земља гласати за усвајање резолуције, након што је поднела амандмане на нацрт резолуције.

Стална мисија Србије при УН је апеловала на коспонзоре резолуције да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус.

Вучић је у понедељак, пре пута у Њујорк, присутвовао молебану који је у Храму Светог Саве у Београду одржао патријарх СПЦ Порфирије, који је Вучићу пожелео да има мудрости и одлучности да сведочи истину.

По благослову патријарха Порфирија у подне ће у знак подршке српском народу звонити звона на свим црквама Српске православне цркве.

Данас гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН

У Генералној скупштини УН данас ће се гласати о резолуцији о Сребреници, коју су предложиле Немачка и Руанда.

Иако се, према процедури Генералне скупштине, одлуке доносе консензусом за који је потребно да све државе буду сагласне око текста нацрта резолуције, о предлогу резолуције о Сребреници ће се гласати, пошто се Србија, Русија и Кина противе њеном усвајању.

На гласању у Генералној скупштини УН земље немају право вета, а свака од 193 државе чланица има право на један глас.

Иако Црна Гора није међу коспонзорима, најављено је да ће та земља гласати за усвајање резолуције, након што је поднела амандмане на нацрт резолуције.

Стална мисија Србије при УН је апеловала на коспонзоре резолуције да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус.

Делегацију Србије у Њујорку предводи председник Александар Вучић.

Вучић је у понедељак, пре пута у Њујорк, присуствовао молебану који је у Храму Светог Саве у Београду одржао патријарх СПЦ Порфирије, који је Вучићу пожелео да има мудрости и одлучности да сведочи истину.

По благослову патријарха Порфирија у подне ће у знак подршке српском народу звонити звона на свим црквама Српске православне цркве.

Додик: Резолуцијом о Сребреници потписан крај БиХ

Босна и Херцеговина је дошла до свог краја или су је, прецизније речено, довели до краја они који су се у њу клели, каже председник Републике Милорад Додик. Остало је само да сви учине напор, да буду добре комшије и да се у миру разиђемо, поручује Додик уочи одлуке Генералне скупштине УН о Сребреници.

„Мислим да је том одлуком Генералне скупштине потписан крај Босне и Херцеговине. Да ли ће се он остварити убрзано или за неко догледно време, то је ствар процеса. Ми бирамо мирни разлаз и то ћемо предложити на седници владе у Сребреници, предложићемо федералној страни. Синоним за ту резолуцију може да буде крај Босне и Херцеговине“, рекао је Додик.

Влада Републике Српске одржаће седницу у Сребреници, а пре тога ће положити венце на споменик убијеним Србима у Братунцу. Исто су планирали и у Поточарима, али из Меморијалног центра то нису дозволили.

Сведочења Срба о злочинима током рата на панелу у Њујорку

У Уједињеним нацијама јуче је одржан панел „Ми говоримо, јер они не могу – гласови који се чују“, на којем су говорили Срби који су доживели или су били сведоци злочина у претходним деценијама.

Након што су Срби који су доживели злочине изнели своја сведочења, председник Србије Александар Вучић рекао је да је дубоко дирнут сведочењима која је чуо и захвалио се свим жртвама на томе што су се обратиле на данашњем панелу.

„Ово је само група људи која живи у САД. Нисмо довели стотине и хиљаде људи српског порекла из Босне и Србије. Хтели смо само да покажемо свим државама чланицама, и њиховим представницима и њиховим делегацијама овде, да истина није једнострана. Неке од жртава су то управо рекле“, навео је председник Србије.

Извор: РТС, Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон