Политика

Вучић на седници СБ УН о Косову: Укидање динара представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање Приштине против Срба

Председник Србије Александар Вучић  је , на седници Савета безбедности у Њујорку, на којој је представљен редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН Антониа Гутереша о раду Мисије УН на КиМ,  подвукао да је Србија испунила све тешке обавезе из Бриселског споразума, али да ни после 11 година формирање Заједнице српских општина није ни на видику.

,,Дозволите ми пре него што пређем на извештај о коме данас говоримо, да вас подсетим да је 19. априла било тачно 11 година од када је у Бриселу усвојен најважнији споразум између Београда и Приштине на путу ка нормализацији односа. Један од потписника била је и Европска унија и 11 година касније иако су Срби испунили све тешке обавезе из поменутог споразума, ЗСО и њено формирање нису ни на видику“, рекао је Вучић у свом обраћању, након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извештај.

Како је рекао, 11 година случајне или намерне неспособности Европске уније да као гарант тог споразума ствари помери са мртве тачке.

,,Наравно, то је резултирало оним што данас можемо да назовемо континуираним правним насиљем и физичким малтретирањем српског становништва на Косово и Метохији“, истакао је Вучић.

Председник је захвалио генералном секретару УН Гутерешу на посвећености да испуни мандат УНМИК-а као што је наглашено и истакнуто у Резолуцији 1244.

,,И стога док овај извештај можда у потпуности не обухвата озбиљност ситуације на терену, он чињенично документује скоро све значајне догађаје током периода извештавања и ово је веома важно за државе чланице“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће, да би се стекло обухватније разумевање тог извештаја, указати на одређене критичне тачке које би могли да размотре.

Режим у Приштини ствара неподношљиве услове за живот Срба

Председник Србије  је у свом обраћању  нагласио да режим у Приштини ствара неподношље услове живота за Србе и спроводи систематско малтретирање српских цивила, а да укидање употребе динара представља кулминацију, тиме је драматично свакодневни живот Срба и других неалбанаца отежан. 

,,Извештај о раду УНМИК-а који је данас пред нама разматра се месец и по дана од када је СБ УН 8. фебруара одржало посебну седницу о ситуацији на Косову и Метохији. Да подсетим, ова хитна седница одржана је по поднеску Републике Србије“, рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија Савету безбедности представила све радње којима су те институције спроводиле добро планиране, распрострањене и систематске нападе узнемиравања српских цивила, укључујући континуирано правно насиље, физичко насиље.

,,Хитна седница Савета безбедности одржана је 8. фебруара захваљујући томе што су сви чланови Савета безбедности оценили да су наши аргументи у поднетој жалби засновани на чињеницама и у складу са тим су одобрили наш захтев. Посебно истичем да су већину која је прихватила нашу аргументацију овде чиниле земље које не поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, на начин предвиђен одредбама правно обавезујуће Резолуције СБ УН 1244″, рекао је Вучић.

Додао је да је важно што је баш таква структура чланица СБ УН уважила аргументе Србије и на седници узеле у обзир, како је рекао, етнички мотивисано, намерно стварање неподношљивих услова за живот Срба, као и кампању добро планираног, распрострањеног и систематског малтретирања српских цивила и њихов прогон од стране привремених приштинских институција. 

,,Посебан акценат стављен је на акутну меру укидања готовинског промета у динарима, при чему је приштински режим драматично и додатно отежавао свакодневни живот Срба и других неалбанаца с обзиром на то да су примања претежно примали у динарима. Разговарало се у контексту ускрац́ивања приступа чак и основним социјалним услугама као што су здравствена заштита, образовање“, рекао је Вучић.

Укидање динара је кулминација етнички мотивисање кампање против Дсба на Косову.

Председник Србије је рекао да мера укидања употребе динара представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на Косову.

,,Уколико се сећате, Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима давао тромесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено. Нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромесечни прелазни период и све мере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах. Због тога Срби на Косову и Метохији су и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дечји додатак и сва друга примања“, рекао је Вучић.

Он је додао да је због тога рад школа, обданишта, медицинских, социјалних и других институција практично онемогућен.

,,Запослени у тим институцијама које још увек раде, суочавају се свакодневно са страхом од неоснованог хапшења које Куртијев режим масовно спроводи под лажним оптужбама. Ова ситуација у великој мери утиче на децу у обдаништима, пензионере, самохране мајке и тешко оболеле људе у руралним срединама, али наравно и на све друге“, рекао је Вучић.

Уместо да буде санкционисан Куртијев режим је стално награђиван

Председник  Вучић је рекао да је од ванредне седнице Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, 8. фебруара 2024. до данас одржано пет рунди разговора у Бриселу, а њихов једини резултат је био да се виде прави мотиви Приштине, док су брутална репресија и прогон Срба и других неалбанаца додатно ојачани.

,,Главни преговарач Приштине, (Бесник) Бисљими, Куртијев заменик и његов партнер у прогону цивилног становништва потврдили су да њихове једностране и ескалаторне одлуке да ефикасно укину динар на Косово и Метохију јесу у дубокој мери утицале на људе, за разлику од Куртијевих уверавања које је он изнео пред овим уваженим телом, да су оптужбе Србије лажне и да нико, укључујући Србе, није погођен овом одлуком“, рекао је Вучић на седници СБ УН. 

Он је истакао да је Бисљими остао посвећен Великој Албанији и хегемонистичким аспирацијама и да се његово вођење процеса дијалога, карактерише стратегијом саботажа кроз присуство и да је уместо да буде санкционисан Куртијев режим стално награђиван.

,,Истовремено је брутална репресија у прогону Срба и других неалбанаца додатно ојачана након ванредне седнице и десило се 16 нових етнички мотивисаних напада. Они  обухватају оружани напад против Срба у Грачаници, пуцњаве и застрашивање све мањег броја српских повратника на западу КиМ, као и континуирани и неоправдани притворе, затим насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику у чисто српским општинама на северу Косова“, рекао је Вучић.

Истакао је да су се континуирани напади у оквиру прогона Срба продубили после упада 8. фебруара параполицијских снага у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином Потоку где су прогонитељи Срба запленили велике количине медицинских средстава. 

Оценио је да извештају Унмика недостаје повезивање догађаја који су се дешавали током овог времена, а да тек ако се они заједно анализирају праве праву слику на терену.

Према његовим речима, чула су се површна објашњења и како је рекао, зато је његово да чланицама СБ УН понуди свеобухватнији увид у догађаје о целој ситуацији.

Он је оценио да ванредна седница Савета безбедности није представљена у извештају као неки догађај од посебног значаја.

,,Погрешно је написано да је она била одржана на захтев Србије да се разговара о последицама о новим прописима за динарску валуту. Ова тврдња је чињенично нетачна зато што је захтев Србије за ту ванредну седницу заснован на жалби која је подржана документима о угрожавању мира од стране Приштине, а нелегално укидање динара је било стављено само као део жалбе против органа у Приштини“, рекао је Вучић.

Евентуални пријем Косова у СЕ биће награда за спровођење прогона

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да ће уколико  Косово буде примљено у Савет Европе (СЕ), институцију чији је смисао и циљ промовисање владавине права и слобода, за режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија то бити награда за спровођење прогона над српским народом на Косову и стварање система апартхејда у srcу Европе.

Председник Србије је то изјавио у Њујорку током свог излагања на седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН), након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извештај.

„Иако је данашња седница посвећена конкретном шестомесечном извештају о раду УНМИК-а, морам да вас упозорим не само на опасност која проистиче из ревитализације политике мржње коју спроводи Приштина, већ и на опасност коју пред међународни правни поредак носи препорука  тзв. Косова за чланство у Савету Европе (СЕ)“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је изјашњавање о чланству Косова у СЕ, које је назвао „финалом изругивања међународног права“, планирано за средину маја.

„Зато се лако можемо наћи у ситуацији да шовинистички режим који спроводи прогон над читавим народом буде награђен за своје поступке и то управо од организације чији је смисао и прокламовани циљ промовисање и заштита владавине права и заштита људских права и слобода“, рекао је Вучић.

Председник је током свог говора подсетио на неке од некажњених злочина почињених на Косову, а за које је рекао да су се догодили у присуству и пред очима међународних снага УН.

„У јулу 1999. албански терористи су масакрирали 14 српских пољопривредника из села Старо Грацко ​​код Липљана. У фебруару 2001. године дигнут је у ваздух аутобус који је превозио Србе расељене са Косова и Метохије да обиђу гробове својих најмилијих“, рекао је Вучић.

Председник је подсетио са говорнице СБ УН да је у том нападу погинуло 12 Срба, а да их је 43 рањено.

„Албански терористи у Гораждевцу су 2003. године пуцали на српску децу која су се купала и тада је убијено двоје деце, а неколико их је тешко рањено. Врхунац зла био је погром над српским народом у марту 2004. године, када је убијено 16 Срба. Стотине је повређено, око 4.000 протерано“, навео је Вучић.

Додао је да је током погрома шест градова и девет села етнички очишћено од Срба, а да је уништено или тешко оштећено више од 800 објеката, укључујући 35 православних цркава и манастира.

„Биланс тог наводног двадесетпетогодишњег мира је протеривање скоро четврт милиона Срба и других неалбанаца. Они, изгледа, немају право на одржив повратак, јер су креатори привидног мира оценили да је лакше интегрисати те људе у средине у којима се налазе против своје воље, него створити функционално мултиетничко друштво на Косову. Ако ово преведемо на свакодневни језик, очигледно је да је албанском екстремизму све толерисано у протеклих 25 година и то на начин да идеолози и извршиоци политике зла и прогона Срба не буду изоловани и кажњени, вец́ награђени“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да за те злочине није нико приведен правди и да је на 20. годишњицу мартовског погрома режим у Приштини поново понудио исту неистиниту причу о утапању три дечака која је покренула талас насиља, убистава, пљачки и протеривања.

Зијаде: Појачане тензије на Косову, успоставити ЗСО

Специјална представница генералног секретара Уједињених нација и шефица Унмика Каролине Зијад, која је представила  шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову , је истакла  да постоји незадовољство нивоом напретка у односима Србије и Косова, кроз политички дијалог, што се рефлектује на безбедносну ситуацију, поручујући да примена споразума из дијалога никада није била хитнија, као и да су потребни искрени кораци ка формирању Заједнице српских општина.

,,Разговарала сам са великим бројем учесника политичког живота у Београду и Приштини, са верским поглаварима, цивилним друштвом, међународним партнерима на терену. Једна од кључних заједничких опаски и запажања је незадовољство нивоом напретка који је постигнут кроз политички дијалог и ефекати на безбедносну ситуацију. Ниво неповерења је висок и мора му се посветити пажња“, рекла је Зијаде представљајући извештај.

Навела је да су током протеклих месеци појачане тензије на Косову.

Она је истакла да је елемент који може да омогући решавање питање у оквиру нормализације – предузимање искрених корака за успостављање Заједнице српских општина.

,,Какав год да је њен коначни облик, она обухвата елемент одрживих финансијских гаранција за заједницу косовских Срба, као и када су у питању области образовања и здравства“, рекла је Зијаде и поново позвала на успостављање ЗСО.

Нагласила је да је пуна примена споразума постигнутих у дијалогу уз посредство Европске уније никада није било хитније питање, како би се помогло у решавању криза.

,,То је од највећег значаја за обе стране, које морају остати посвећене конструктивном ангажаману у доброј вери како би пронашли одрживо компромисно решење“, рекла је Зијаде.

Додала је да је постигнут напредак по питању регистарских таблица, испуњавању енергетске мапе пута и питању царине.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш у извештају који се односи на период од 19. септембра прошле до 15. марта ове године, навео је да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова остала крхка.

Гутереш је оценио да није било напретка ка успоставлјању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Генерални секретар наводи да је уредба Централне банка Косова, која одређује евро као једину валуту за готовинске трансакције од 1. фебруара, „додатно заоштрила односе између страна“.

Он је позвао на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Извор: Т а н ј у г / Косово онлајн; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон