ВестиНасловна

Вучић о разговорима у Бриселу: Неће бити лако, али куцају на отворена врата када је Београд у питању

Уочи одласка у Брисел, председник Александар Вучић је рекао за РТС да је велика петорка била у Београду и да смо спремни да разговарамо. Куцају на отворена врата када је Београд у питању, неће бити лако, нема лепог састанка у Бриселу, нагласио је Вучић. Коментаришући поруку из Приштине да су прихватили европски предлог, Вучић указује да су то прихватили као базу, али да су „трикови у детаљима“. Ако ЗСО није тема, не знам шта ће бити тема, рекао је Вучић Истиче да су председнику увек на првом месту велике теме и да се зато некада нема времена за обична питања, а да је сада потребно да се посебан фокус стави на људе, првенствено на децу и жене. Када изградите толико болница подразумева се да има свуда мамографа, али нема, шта имамо вредније од наших мајки, упитао је Вучић. Најављује двоцифрено повећање плата у јавном сектору.

О изборима

Председник Вучић потврдио је да ће избори бити 17. децембра.

„Ја ћу их следеће недеље расписати. Говорим о парламентарним изборима за које сам ја задужен. На образложени предлог владе, и онако како иде уставна процедура у складу са законом о председнику Републике. Пре тога ће председник Народне скупштине расписати локалне изборе у 60 и нешто јединица локалне самоуправе, на територији Србије, а после тога ће се ићи и на расписивање покрајинских избора и све то да буде 17. децембра,“ рекао је Вучић.

Помоћ за кориснике социјалне помоћи и повећање плата у јавном сектору

Вучић је рекао да имамо мање људи због ниског природног прираштаја. Београд има шта да изгуби, а ми не смемо да изгубимо просперитет, ни шансу за младе људе, каже председник.

„За неколико дана пензионери ће примити повишицу 5,5 посто, а онда иде једнократна помоћ од 20.000 динара. Сиромашним пензиниерима морамо да гледамо како да помогнемо додатно“, рекао је Вучић.

Најавио је помоћ за кориснике социјалне помоћи пре краја године, како би се помогло онима који лоше живе.

„Тим сиромашним пензионерима, људима са мањим пензијама морамо да видимо како додатно да помогнемо. Мој отац и мајка имају велике пензије, и врло пристојно могу да живе од тих пензија. Свакако могу да живе много лакше него други пензионери који нису много мање од њих радили. Е такав нам је систем био пре 40 година и пре 35 година и пре 30 година. Тако да, то су ствари које морамо да исправимо и зато ћемо да гледамо да убрзавамо повећање пензије“, навео је Вучић.

Најавио је да од 1. јануара иде додатних 14,8 одсто повећања што је укупно кумулативно 21,1.

„Оно што је важно, што је новост, ми ћемо корисницима социјалне помоћи направити начин да упутимо већу помоћ већ пре краја године у нашој земљи и да видимо како и на који начин да у будућности можемо да не повећавамо број корисника социјалне помоћи јер је некима лакше да то примају, а да се приватно ангажују на неким другим пословима, а да уопште не желе у ствари да добију неку врсту посла где би могли да зарађују и да имају редовне приходе, али да видимо да помогнемо онима који тако или лошије живе“, рекао је Вучић.

Што се тиче плата у јавном сектору, каже да минималац расте на преко 47.000 динара, што је пре десет година било више од просечне плате, а сад је минималац.

„Оно што је битно за све људе у јавном сектору, у јавном сектору ће ићи значајно повећање плата, које ће бити двоцифрено, и само ћемо видети тачне бројке и ускоро обавестити јавност“, истакао је Вучић.

Боримо се да сачувамо националне интересе и будућност наше деце

Вучић је истакао да су пред нама тешки дани и поручио да, уз све проблеме и тешке одлуке, Србија и даље чува свој брод, државу и устав.

“Мислим да већина људи зна да се боримо најбоље што можемо да сачувамо националне интересе и будућност за своју децу“, рекао је Вучић.

Приштина ће наћи разлог да одбије расписивање избора за градоначелнике на Северу

Што се тиче одржавања извора за нове градоначелнике на северу КиМ, Вучић је рекао да ће Приштина, чак и да Срби покрену петицију, наћи безброј разлога да тај предлог одбије.

Поручио је грађанима да пред нама нису лаки дани, али да Србија има снажно руководство које се бори са своју земљу и свој народ.

“И да ћемо успети да сачувамо Србију и да одбранимо њене интересе у политичком и економском и сваком другом смислу“, рекао је Вучић.

‘У Бриселу ћу разговарати са Мишелом, Лајчаком, Шолцом, Макроном и Мелонијевом’

У четвртак ће у Бриселу председник Србије имати сусрете са Шарлом Мишелом, Жозепом Борељом, Мирославом Лајчаком и великом европском тројком: председником Француске Емануелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом и италијанском премијерком Ђорђом Мелони.

„Са наше стране ја ћу бити сам, надам се доброј атмосфери, али неће бити лако. Овде је била велика изасланичка петорка, они су дали свој предлог, не могу да говорим о томе, али ми смо свакако отворени за разговор и они куцају на отворена врата“, истакао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да смо ми и до сада били конструктивни и фер, и да очекује конструктивне разговере, са надом у бољу будућност наш народа на КиМ.

„Немојте сумњати да ће то бити тешки разговори, али наш је посао да чувамо све наше грађане, али и да радимо за добро целе Србије“, истакао је председник Србије.

О европском предлогу: Ако ЗСО није тема, не знам шта је

Коментаришући најаву Приштине да прихвата европски предлог, Вучић је рекао да су „трикови у детаљима“.

„Рекли су да су то прихватили као базу, основу. А Коњфуца је одмах после рекао да ЗСО није тема и да неће бити тема. Ја не знам шта ће онда да буде тема. Јер они неће да буду кривци“, рекао је Вучић истичући да је свима јасно ко не жели дијалог.

Међутим, додао је да ће се користити Бањска и све остало како би се Србији нешто пребацило.

“Али не мислим да европски лидери могу да буду слепи и глуви да Курти сакрије чињеницу да никада неће формирати ЗСО“, рекао је Вучић.

И да није било Бањске, тражили би начин како да приволе Србију да призна тзв. Косово

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији и преговорима у Бриселу, Вучић је рекао да је ситуација за нас драстично отежана после Бањске.

Дочекали су је као дар са неба и Албанци и међународни фактор, као и неки у земљи, рекао је Вучић.

Истакао је, међутим, да – и да није било Бањске, тражио би се начин како да се Србија приволи да де факто или де јуре призна тзв. независно Косово.

“Шта год ми урадили, како год се дешавало, како год они осуђивали Куртија, а знају да не жели ништа да преузме, они су признали независност КиМ и они никада ту своју одлуку неће повући, само ће тражити начин како да се Србија приволи да де факто или де јуре призна тзв. независност“, рекао је Вучић.

‘Важан сваки механизам безбедности, спремни смо и за долазак Макабија у Пионир’

Србија је једна од најбезбеднијих земаља у Европи, наводећи да ће у Београд ускоро доћи и кошаркаши израелског кошаркашког клуба „Макаби“.

„Ми смо спремни за тај безбедносни изазов, ви знате шта све то подразумева и шта то све значи, рекао је председник Србије.

Казао је да је то велика почаст за Србију јер они знају да није свака земља у стању да осигура безбедност том приликом.

„Они знају да у овој земљи не постоји нико ко мрзи Арапе и Јевреје. Ми желимо да се тамо успостави мир и да живимо нормално и са једнима и другима“, додао је Вучић.

„То кажем јер ми морамо да водимо рачуна, и сваки механизам који доприноси безбедности деца, жена и свих других грађана је оно на чему ћемо радити“, истакао је Вучић.

О систему „Пронађи ме“: Важно ставити фокус на људе и сачувати животе деце и жена

Александар Вучић је, говорећи о ситему “Пронађи ме“ који од данас почиње да ради у Србији, рекао да је неопходно да се посебан фокус стави на људе, посебно на децу и жене.

Истакао је да је један спасен живот детета важнији од свих ауто-путева и мостова који су изграђени последњих година.

“Никада нећемо сазнати тачно колико смо деце спасли, јер са оваквим системом, са дигитализованим ауто-путевима, модерним железничким станицама, аеродромом, у Србији није лако учинити отмицу, није лако учинити неки злочин неком детету, јер нећете моћи да побегнете“, рекао је Вучић.

Поручио је да је важно да полиција, колику год дилему да има, донесе одлуку да се покрене систем.

Није важно да ли ће то да узнемири јавност, више или мање, већ да сачувамо живот, рекао је Вучић.

О детаљима предстојећих разговора у Бриселу, вечерас за Дневник говори председник Србије Александар Вучић.Председник Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти позвани су на разговоре у Брисел, који ће бити одржани на маргинама самита лидера Европске уније крајем недеље, потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Претходно је то најавио и Вучић не откривајући детаље разговора, јер о томе, каже, за сада не може да говори. 

Извори РТС-а наводе да би требало да имају одвојене разговоре са председницима земаља чланица Уније у четвртак, без заједничког састанка.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Проверите такође
Цлосе
Бацк то топ буттон