ВестиНасловна

Вучић: Плашим се да ће ситуација око КиМ да се поставља на оштрији начин

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се плаши да ће ситуација око Косова и Метохије и Републике Српске да буде постављана на све оштрији начин у наредном периоду, као и да ће Запад да буде све нервознији пред руске изборе 17. марта.

Он је за појаснио да је за очекивати да ће руски председник Владимир Путин очекивати успехе на бојном пољу, а да ће се са друге стране одржати и избори на Тајвану и за Европски парламент.

„Они који су јастребови против Србије биће још жешћи попут Грошеља и Виоле фон Крамон до свих осталих који ће да дођу да нам соле памет, да нам објасне да није био добар избор, да нема демократије овде, а они су много велике демократе. И то ће да раде све до маја“, рекао је Вучић.

Додао је да се тада цео свет сели у САД где ће бити одржани највећи избори, али то ништа не значи. 

„Имаћемо утакмицу коју цео свет чека, а ми морамо политички да преживимо и економски напредујемо. Морамо да имамо искусне људе да тај наш брод води“, рекао је Вучић.

Он је коментаришући текст ББЦ-а рекао да су они хтели да га прикажу као аутократу, да је „овакав и онакав“, али да је економија Србије добра.

„По том питању бићемо успешни, али не можемо да растемо ако има тих спољних проблема“, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић поручио је грађанима да избори нису игра и да држава није играчка.

„Многима се чини да су нечије речи слађе, лепше, брже и једноставније изражене него што их ја изражавам, али различите су позиције. Некоме ко хоће да добије проценат, два или три више, није проблем да изговори ствари за које сутра не мора да одговара никоме, а ја морам да водим рачуна о свакој речи, зато што ћу сутра да положим рачун народу“, рекао је Вучић у емисији Ћирилица на ТВ Хепи.

Истакао је да ситуација објективно није тако лака као што би многи да је представе.

Вучић је рекао да је ситуација као на раскрсници на којој долазе возила из супротних смерова и где морате да сачувате позицију Србије која није једноставна. 

„У сваком случају, мислим да уколико један од ових великих сукоба престане, а ако ме питате, сумњам да ће то да се догоди, чак и за оне који  говоре да је Хамас готово поражен, плашим се да ће да се прошири на неке друге територије“, рекао је Вучић.

23:42 – Хоће Охридски споразум у поглавље, све су спремни да раде

Вучић је поновио да постоји намера да се у преговарачко поглавље које се односи на дијалог Београда и Приштине укључи Охридски споразум.

„Сад ћу да вам објасним којом техником хоће да остваре циљ, да се комплетно уз сагласност Србије прихвати Охридски споразум и са деловима које смо ми одбили, а тичу се Уједињених нација, агенција, институција и организација при УН, да буде део поглавља, а онда вам донесу посебан извештај ЕУ који проследе УН, не морају чак ни да нас питају за то“, рекао је Вучић на ТВ Хепи.

Како каже, нелогично је да нас не питају, али могу да нас не питају и тај документ постаје део документације Уједињених нација после чега, како је додао, многе друге земље могу да се позивају на тај документ. 

„Све су то спремни да раде. Пошто ћу ја на тако нешто унапред да упозорим Уједињене нације, да је то немогуће и да не сме да се ради, они ће да кажу, е имате Вучића, он нам прави проблем, али решите ви тог“, прокоментарисао је председник.

Вучић примећује да кад размишља о Србији, онда кажу како није модеран и загледан је у прошлост, а не у будућност.

„Тако они дефинишу ствари. А они би били ти модерни који ће ствари да гурају напред. И онда бисмо се ми тукли и свађали сваког боговетног дана. На крају би наши противници све циљеве остварили“, рекао је Вучић.

21:40 – Економија Србије би у 2024. могла да расте и четири одсто-нови раст плата

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће економија Србије, према проценама ММФ, у 2024. расти 3,6 одсто, али да би то могло да износи и четири одсто, што би значило ново драстично повећање плата и пензија.

„Ми се надамо и четири одсто, што би значило ново драстично повећање после повећања плата (од јануара) од 10 одсто плата и укупно 21,4 одсто повећања пензија. Верујем да бисмо могли још озбиљније да поправимо животни стандард људи, али не знате шта су нови изазови и шта је то што још може да се догоди“, рекао је Вучић.

Истакао је да је зато потребно да увек имамо и више новца у државној  каси.

„И кад ме питају зашто имате скоро пет милијарди у каси, па имамо зато што увек очекујете неки нови изазов и неки велики шок у свету. Да ли ће то да буде део енергетске кризе или неке веће економске кризе… Европска унија је трећи квартал у рецесији, а ми зависимо добрим делом од ЕУ. А нама је трећи квартал био најбољи у Европи од 3,6 одсто“, рекао је Вучић.

Казао је да ће четврти квартал, ЕУ бити нули или на минус 0,1, што је наставак рецесије.

Вучић је навео да то нама отежава одређене ствари, али и показује да кроз инвестирање у велике инфраструктурне радове можемо део раста да задржимо, чак и кроз тзв. хеликоптер новац и повећање потрошње, што је један од стубова раста,

Али све то зависи од геополитичке ситуације, додао је Вучић.

22:16 – Србија на европском путу, али води слободарску политику

Вучић је изјавио да је Србија на европском путу, али је, како каже, дала себи за право да води слободарску политику.

„Србија је данас можда једина земља, у овом делу Европе свакако, можда и у целој Европи, која може да буде на европском путу и која је себи дала за право да води независну и слободарску спољну политику. Да сами доносимо одлуке како ћемо да се изјаснимо по питању једне декларације, друге декларације, а то је на дневном нивоу, да ли прихватате ову декларацију или ону декларацију“, рекао је Вучић.

Он је додао да се Србија није прикључила декларацијама које су носиле нове санкције Русији, јер има своје интересе.

Вучић је истакао да је његов посао да води земљу и да буде што је више могуће непристрасан.

Навео је да и они који тобож дају огромну помоћ Украјини дају јој, како каже, не зато што јој стварно помажу већ зато што гледају да помогну себи и нанесу што веће губитке Русији.

Током емисије гости су критиковали министарку спољних послова Аналену Бербок, а Вучић је рекао да се више пута сретао са њом и да не може да каже да је необразована и да није довољно паметна, те да напротив мисли да је талентована и да се разуме у политику.

„Али плашим се да они сви живе у неком свету у којем неће да виде у потпуности реалност“, рекао је Вучић.

Пренео је један детаљ када се говорило о процедури за пријем Косова у Савет Европе, наводећи да је тада разговарао са премијерком Исланда која је, каже, рекла да је Србија процедурално у праву, али да је била под великим притиском и да је морала да се прикључи другој страни.

„Они су сад поделили свет другачије, прокоментарисао је Вучић.

22:50 – Седница Европског савета биће најзанимљивија до сада

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да ће предстојећа седница Европског савета бити најзанимљивија до сада, због одлука које треба донети, али је изразио жаљење што у Србији због избора она неће бити пропраћена са пажњом коју заслужује.

„Седница Европског савета ће бити можда најзанимљивија, ми ћемо се бавити нашим изборима и нећемо имати вемена да се бавимо тиме осим површно, што нас неретко оптерећује као нацију и као земљу. Биће то најзанимљивија седница икада због свих одлука које треба да се донесу“, рекао је председник Вучић.

На питање да ли ће бити неких претњи, председник каже да ће тога бити, па ће бити.

На подсећање водитеља да су га испратили сви уплашени у Гранаду, очекивали су смакнуће после догадајаја у Бањској, каже да тада пред одлазак на Самит Европске политичке заједнице није спавао.

„Тада нисам спавао данима пред Самит у Гранади, била је то једна од три најтеже ноћи у последњих 10 година, минут нисам заспао“, рекао је Вучић.

На констатацију водитеља да му десет година прете „Мајданом“ – украјинским сценаријом, да разне политичке структуре избегавају изборе, да су једва ушли у њих и говорили да ће направити демонстрације ако буду расписани, председник Вучић је додао да је то тако било док им неко преко ноћи није променио мишљење.

23:10 – Постоје прилике које мораш да прихватиш због ситуације твоје земље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да постоје прилике које мораш да прихватиш због ситуације у којој се твоја земља налази.

„Па зар мислите да сам хтео да уводим смањење пензија. Чак ме је и Путин питао како си смео. Не радиш то јер си будала, већ јер мораш“, рекао је Вучић за тв Хепи.

Он је рекао да верује да је зато Милошевић одбио договор у Рамбујеу.

„Познавао сам Милошевића, то је био човек одличног наступа и изузетне дикције. Рамбује би свако одбио, посебно јер су они то мењали, скинули Ругову, убацили Тачија знајући да нико то није могао да прихвати“, рекао је Вучић и додао да Милошевићу замера јер раније није пребројао снаге и прекинуо бомбардовање СРЈ 1999. године.

Према његовим речима, Милошевић је морао да се понаша како се понашао и да зато не подноси људе који га криве.

„Па он није донео одлуку УН о нападу на СРЈ. Никаквих принципа ни докумената за то нема. Хитлеров постоји и то смо сада купили за 42.000 долара. Не знам како бих се понашао у његовим ципелама, не знам, није лако проценити. Криви су они који су хтели главу Србије и њега као председника“, рекао је Вучић.

Додаје да је Милошевић имао боље особине него он, као и да је боље изгледао.

„Као и Тадић, али он се није припремао ни борио на начин на који се ја борим против оних који би да руше Србију и изнутра и споља. Знам да он није био спреман као ни ја да се пролива српска крв за одржавање на власти“, закључио је Вучић.

22:15 – БРИКС тренутно није могућа опција

Вучић је рекао да је у овом тренутку Србији потребан европски пут, а да улазак у БРИКС тренутно није могућа опција, ма колико звучала примамљиво људима.

Вучић је то изјавио за ТВ Хепи говорећи о разговору који водио са председником Уједињених Арапских Емирата шеиком Мухамедом бин Заједом, приликом његовог боравка у Београду, током којег му је први човек те заливске земље открио да планира да се прикључи БРИКС-у.

Вучић је навео да га је бин Зајед питао колико његов млађи син има година и у каквом окружењу би волео да живи.

„За двадесет година када ти мали син буде имао двадесет и шест година, размисли где хоћеш да живи. Хоћеш ли да живи у Европи, која ће тада да буде на седам до осам одсто укупног светског БДП-а или да живи у некој новој организацији која ће имати 40 или 50 одсто светског БДП-а“, рекао је Вучић.

Он је додао да је бин Заједу објаснио да је и људима у Србији БРИКС примамљива опција.

Вучић је појаснио да БРИКС, за разлику од ЕУ, не поседује ни заједничке органе, ни институције, ни валуту, а не поседује ни степен јединства попут ЕУ.

„Слушао сам га (бин Заједа) после тога сат времена. Он је с огромним ентузијазмом и изузетном амбицијом томе приступио. Знајући колико је мудар, озбиљан, посвећен, вредан и знајући да има најбоље обавештајне податке на свету, ја од тада свакога дана размишљам о томе“, рекао је Вучић.

Председник Србије је поновио да БРИКС, иако примамљив људима у Србији, у овом моменту није могућа опција.

„И као што видите отворено о томе говорим. А да ли ће се мењати ствари у свету и много брже него што ми то видимо и што мислимо – нема никакве сумње. Ја се зато и плашим наредних годину дана. Све после тога видим буквално као блиставу будућност“, закључио је Вучић.

Србија ће искористити Експо 2027 као велику промоцију

Председник Вучић оценио је да ће се ствари у свету мењати много брже него што се мисли и да се  плаши наредних годину дана, али да ће Србија искористити Експо 2027 као велику промоцију.

Он је нагласио да ће Експо 2027 за Србију бити велика прилика. 

„Али нам је зато потребно да се некако ишчупамо, да прођемо кроз све замке. Нећемо моћи неокрзнуто, али без тежих последица. Ако то успемо, онда видим изузетну будућност за нашу земљу“, рекао је Вучић на ТВ Хепи. 

Он је навео пример како су Уједињени Арапски Емирати искористили климатски самит ЦОП ове године, да је то била доминација моћи и да је цео свет дошао.

Вучић је рекао да Србија не може да се понаша као таква сила, али да може да прати шта је то што се дешава. 

Он је навео да за два дана долази Манчестер у Београд и да због митинга у Новом Саду не зна како ће да угости председника клуба који је сарадник шеика Мухамеда. 

„Они су пријатељи ове земље и увек можете да научите важне ствари, сазнате шта ће да се збива у Заливу, шта у Израелу и Палестини, шта ће да се збива на светској сцени“, рекао је председник. 

Додао је да не само Арапи, него сви, виде да Русија не може да се победи ратом, и да то сада драстично мења све. 

Што се санкција које су Русији уведене, оценио је председник, гувернерка Централне банке Руске Федерације (ЦБРФ) Елвира Набиулина, је „направила чудесне резултате“.

„Ја мислим да су они веома оштећени санкцијама, и нећу ја да говорим о томе, јер ови са запада нису у стању да то виде и објасне, ја ћутим, нисмо ми уводили санкције. Набиулина је обавила изванредан посао, велико умеће шта је она успела да уради да не дође до колапса руске домаће валуте, да степен задужености остане веома низак, као и веома низак спољни дуг“, рекао је Вучић. 

Извор: Т а н ј у г; Фото: ХепиБСЦ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон