ВестиКосово

Вучић: Шансе за пријем Косова у Савет Европе велике, дајемо све од себе да то спречимо

Вучић: Шансе за пријем Косова у Савет Европе велике, дајемо све од себе да то спречимо

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су шансе да Косово постане чланица Савета Европе веома значајне и велике, а да Србија даје све од себе да то спречи.

Вучић је, у обраћању јавности, указао да предстоје политичко-дипломатске битке у вези са Косовом, подсећајући да се 16. маја очекује гласање у Комитету министара Савета Европе по питању чланства Приштине у тој организацији.

Указао је да оно са чим је Србија суочена не може да се посматра изоловано и да постоје три тачке.

Вучић је указао на нову обавезу која је уведена Србији на европском путу у вези Поглавља 35, додајући да је промењено поглавље прилично неповољно.

Под два навео је пријем Косова у Савет Европе, истичући да се водо једна свеобухватна кампања неистина и флексибилног тумачења приштинских обавеза и истовремено спровођења различитих теорија о кривици српског руководства застсо Косово неће постати чланица Савета Европе.

“Шансе да Косово постане чланица Савета Европе су велике, ми дајемо све од себе да то спречимо, зато што поштујемо европска правила, све оно што смо с Европом и Американцима договорили. Прва секвенца је била формирање Заједнице српских општина, онда после чудних посета Атини долази до измене тих договора и услова. Више не помињу спречавање експропријације српске имовине, и нелегално успостављање полицијских база на северу, више нико не помиње ЗСО”, објаснио је он.

Указао је да је занимљиво да Европска иницијатива за стабилност коју води Гералд Кнаус, која служи да се направи димна завеса око истине шта се дешава и зашто Приштина не може да формира ЗСО.

“Он каже ‘зато што српске општине не постоје’. Оне постоје и данас. Има их и јужно од Ибра јер Срба нема само на северу. То говоре људи који су прихватили изборни резултат са излазношћу од три одсто и то је био врхунац демократије. Јер кад имате три одсто излазност то је врхунац демократије. А онда ће да кажу да смо ми ти који не дају Косову да формира ЗСО и због тога треба Косово да се награди, а Срби да буду кажњени”, рекао је Вучић.

Прави мотив за чланство Косова у Савету Европе нове тужбе против Срба и Србије

Вучић је приметио и да нико више не жели да спомене чињеницу да 10 месеци нема трговине робом из централне Србије са Косовом.

“Сви ћуте о томе, а то је кршење свих принципа и слобода, које предвиђа Цефта споразум и Берлински процес. Никога то не интересује”, указао је Вучић.

Уз то, навео је да је 1. маја требало да се настави дијало о решењу за укидање динара, како би Срби на Косову могли да живе, да примају плате и пензије, али се Бесник Бисљими, каже, „никоме не јавља у Бриселу“, разговор ће бити организован касније, око 13-ог маја, само како би Приштина имала времена за трикове.

Иако је Европски парламент усвојио одлуку да се омогући визна либерализација за носиоце пасоша која издаје Координациона управа Србије, Вучић је појаснио да та одлука није ефективна, јер мора да се изврши правна редакција, што значи да ће морати да се сачека конституисање новог сазива ЕП, како би, каже, “благоизволели да Србима дају визну либерализацију”, коју су већ добили Албанци са Косова.

Нагласио је да оцене, које су се чуле и од известиоца Доре Бакојани, иако, каже, иза ње стоје много већи играчи – да је за Србе на Косову боље да Приштина постане део Савета Европе, нису тачне, већ прави мотив види из изјава косовске председнице Вјосе Османи.

Османи је, цитирао је Вучић, рекла да ће “након уласка у Савет Европе породице имати приступ Европском суду за људска права, и моћи ће да туже Србију за повреду права на живот њихових најмилијих, права на достојанство и друга права, те да је зато императив да процес буде успешан, јер ће од тога корист имати сви, а посебно породице којима је правда ускраћена 25 година”.

“Никакав мотив није штита мањина, Срба. Чланство Косова у Савету Европе има смисла само са подизањем нових оптужница против Срба и Србије”, нагласио је председник Вучић.

Зато се, поручио је, Србија бори да то тог чланства не дође, иако ће се за то тешко изборити.

“Да ли ћемо успети – тешко, али борба није лака ни за њих. Косову је потребан глас 31 земље чланице, а ми верујемо да ће имати између 29 и 33. Ствари су на ивици. Ми се боримо. Велике силе се боре против нас, али наставићемо да се боримо”, рекао је Вучић и додао да је и данас имао бројне разговоре о том питању што ће наставиће то да чини.

Упитан за оптимизам појединих да би одлука о захтеву Косова за пријем у чланство СЕ могла бити одложена, он је казао да није неко ко даје нереална обецхања.

“Сузана Грубјешицх има оптимистичнији приступ. Ја немам, имам више страхова, имам нешто више информација. Не волим да обецхавам људима да се радују нечему. Све опције су и даље отворене, али су највецхе шансе да цхе они то да усвоје. Наравно да цхемо да се боримо. То што нисам оптимста не значи да нецху да “погинем на терену”. Ситуација је веома тешка, бицхе веома компликовано”, објаснио је он.

Суштина је, каже, да Србији нису дали шансу.

“Ми смо пред парламент Србије изашли да прихватамо чланство њихово не рачуњајуцхи УН и институције светске органиуације, али уколико проведу у дело ЗСО. Они нам шансу нису дали. Јер знају да Приштина нецхе да фромира ЗСО, јер су све време играли игре тражецхи разлоге да се тако неодговорно понашају и уништавају животе људи”, нагласио је он.

У вези динара рекао је да доводе у тешку ситуацију директора Канцеларије за КиМ Петра Петковицха и остале чланове српске делегације, тврдњом да стране нису показале довољну жељу за компромисом.

“Све време врше најгора дела против нашег народа а онда гледају да то конвалидирају”, поручио је он.

Резолуција о Сребреници грубо кршење Дејтонског споразума, биће прва донета прегласавањем

Вучић је нагласио да по питању резолуције о Сребреници не постоји сагласност у самој БиХ, додајући да амерички партнери добро знају да је та резолуција брутално гажење Дејтонског споразума и Устава БиХ, који је саставни део тог мировног споразума.

Подсетио је да се одлуке у Председништву БиХ доносе консенсзусом, те да је и овај нацрт био потребн консензус, којег није било, јер би у том случају Република Српска имала право на заштиту својих виталних интереса.

“У Генералној скупштини Уједињених нација, по први пут у њеној историји, требало би да се одлучује о неком акту за који не постоји сагласност унутар конститутивних народа те земље”, указао је Вучић.

Додао је да нико у Србији “није имао појма о резолуцији”, додајући да је Београд то сазнао 26. марта од немачких партнера, који су јасно рекли да се на том документу ради већ осам месеци, али да Србија о томе није била обавештена пуних седам.

“Ваљда је требало са нама о томе да се договорите”, приметио је председник Србије.

Када се по страни оставите све мањкавости по питању транспартености, истиче, поставља се питање и то најпре за САД – зашто се дозвољава брутално кршење Дејтонског споразума.

Поручио је и да Србија никада није крила да осуђује злочин у Србереници, и над Бошњацима, са којима настоји да одржи најбоље могуће односе како би се одржао мир и суживот.

“Ту није било никаквог разумевања. Срби треба да погну главу и да их ударају по глави. Ја сам донео одлуку да идем у Њујорк, организовао бројне састанке, разговарао са представницима 111 земаља и наставићу то да ради, јер сам свестан шта је намера подносилаца резолуције, Немаца, али и званичног Сарајева”, додао је Вучић.

Констатовао је и да када се неко супротстави – креће “кампања најгорих увреда” преко медија, аналитичара и политичара. Лично, додао је, нема проблем да буде изложен линчу јер се бори за свој народ, јер је од почетка знао шта се крије иза свега:

“Они траже правне и политичке консеквенце”.

Нагласио је и да ће резолуција о Сребреници бити донета прегласавањем и да неће бити једногласне одлуке, додајући да ће неки “са муком под великим притисцима гласати за резолуцију, док поједини хоће да покрију своје ћутање о Гази”.

На питање у вези изјаве председника Републике Српске Милорада Додика, казао је да је с њим разговарао по повратку из Њујорка.

“Он је тада тражио од мене да померимо Васкршњи сабор да бисмо могли заједнички да анализирамо ситуацију после гласања о резолуцији о геноциду у УН и да донесемо заједничке одлуке. Што се РС тиче став Србије је познат – Србија признаје БиХ као међународну признату државу, признаје њен териториални интегритет, али и територијални интегритет РС унутар БиХ, као и тражи поштовање Дејтонског споразума”, нагласио је он.

Вучицх је поновио питање упуцхено САД зашто подржавају гажење Дејтонског споразума.

Конаковић био јасан: Циљ резолуције о Сребреници – ратна одштета и ревизија пресуде Хага

Вучић је навео и да нису искрене изјаве из Сарајева да се резолуцијом о Сребреници тражи само правда за жртве, јер Србија пијетет према жртвама показује стално.

Пренео је и да је више земаља обавестило БиХ да неће гласати за резолуцију, јер не могу да пређу преко аргументације коју им је он изнео.

“То је довело до излива хистеричног беса функционера у Сарајеву, међу нијима и министра Елмедина Конаковића, који је најавио да ће БиХ тражити ратну одштету и ревизију пресуде“, рекао је Вучић цитирајући Конаковићеву изјаву да се „ће БиХ уложити све напоре да истину о Сребреници промичу на сваком месту“ и да „оваква Србија заслужује презир, а не руку сарадње“.

“Конаковић је рекао да ’без обзира на епилог гласања о резолуцији која не прави претпоставку, како Вучић лаже светску јавност, за ратну одштету, али пошто је он овакав ми ћемо на све друге начине и даље тражити надокнаду ратне штете, као и обнову ревизије пресуде против Србије. Заиста овакав Вучић и оваква Србија од нас не заслужују ни трунку поштовања’. Да ли треба нешто да додам?“, упитао је председник Србије.

Све ово, каже, јасно показује да су циљ Сарајева тужба за ратну одштету и нова ревизија пресуде Међународног кривичног суда у Хагу.

Он је захвалио свима који су учествовали у великој броби у Уједињеним нацијама.

“Знамо да ћемо да изгубимо у завршници, али знамо и да смо одбранили углед Србије, јер је више од 100 земаља исказало поштовање Србији, зато што знају шта се збива и одлично то разумеју, али је питање да ли могу под притиском слободно да се изјасне. Има их, што ће се видети на гласању, али не онолико колико бисмо ми волели да их буде“, додао је Вучић.

Све то, додао је, говори о синхронизованој акцији са жељом неких најмоћнијих сила да Србији задају коначан политички ударац, које, међутим, нису очекивале да ће се Србија супротставити.

Очекујемо обе одлуке – о резолуцији о Сребреници и о чланству Косова у Савету Европе у истој седмици

Вучић је рекао да очекује да обе одлуке – о резолуцији о Сребреници и о чланству Косова у Савету Европе, буду усвојене у истој седмици, између 11. и 17. маја. Седница Савета безбедности УН о БиХ требало би да буде одржана 9. маја.

“Хвала Ани Брнабић, Ивици Дачићу, Вуку Јеремићу, Марку Ђурићу, младим дипломатама који су се борили у УН, и имали храбрости да се супроставе свима“, поручио је Вучић.

Поновио је да ће усвајање резолуције отворити „Пандорина кутија“ без краја и преседана.

“Имамо пресуде из периода после Другог светског рата о геноциду у Јасеновцу и другим стратиштима, па ћемо да покрећемо. Па ће и Руси и други то да чине. Биће интересантно“, додао је Вучић.

Навео је и да Србија неће журити са одлукама, али ће се месец дана после окончања ових поступака, кандидовати за несталну чланицу Савета безбедности УН.

“И победићемо два Нато кандидата, Литванију и Црну Гору. Што не бисмо? То су људи који не само да желе пријем Косова у Савет Европе, већ и да Срби буду народ означен као геноцидни“, рекао је Вучић и поновио да следи 15 дана тешке борбе, али да ће се Србија борити као Давид против Голијата, без праћке, али храбрим и чврстим ставовима.

Си Ђинпинг 7. и 8. маја у Србији

Вучић је најавио да ће 7. и 8. маја у званичну посету Србији допутовати председник Кине, Си Ђинпинг.

Објаснио је да ће Србија бити једна од укупно три дестинације које ће у Европи посетити кинески председник, који ће боравити у Паризу, Београду и Будимпешти.

Истакао је да ће бити почаствован што ће моћи да угости председника Кине и са њим отвори нове теме.
“С наше стране иницираћемо пројекте убрзаног технолошког развоја, у сферама у којима немамо довољно знања као што су роботика или летећи аутомобили”, најавио је он.

Вучић је казао да су у Србију стигли и брзи возови из Кине, који ће бити представљени наредних дана, а ускоро ће бити завршена и брза пруга од Београда до Суботице.

На питање да прокоментарише писање “Слободне Босне” да он жели да напусти европски пут Србије и да се окрене Бриксу, Вучић је истакао да нико не треба да се бави “шта Вучић сања и шта машта”.

“Ја Брикс изузетно поштујем, али се Србија налази на европском путу и остаће на европском путу, упркос свим покушајима неких који говоре да се залажу да Србија остане на европском путу, да Србију са европског пута отерају. Да остаћемо на европском путу“, поручио је Вучић.

Констатовао је да све нервира што Србија остаје на европском путу иако неће, како оцењује, ући за годину, две или три у ЕУ.

“Бићемо тврдоглаво на европском путу”, нагласио је он.

Додао је да ће у року од два дана бити формирана нова влада коју ће чинити око 35 одсто нових људи, указујућу да Србију треба да воде људи које штите националне интересе и чувају традиционална партнерства.

Одлични економски резултати Србије

Такође, пренео је одличне економске резултате, наводећи да је према флеш процене у првом кварталу привредни раст 4,6 одсто, а био би 5,1 проената да није било великог ремонта у НИС-у.

То је, констатовао је, много већи привредни раст од не само европског, већ светског просечног раста.

Вучић је навео и да је година завршена дефицитом од 2,2 одсто, док је просечан европски био 3,6 одсто.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон