НасловнаСрбија

Вучић: Србија не признаје независност Косова и неће признати независност Косова

Председник Србије Александар Вучић поручио је да Србија не признаје независност Косова и неће признати независност Косова.

“Што се тиче различитих ствари које смо већ урадили, од личних карата до таблица, до свега другог, дакле, на различите начине, увек смо се трудили да постигнемо компромис. Трудићемо се и у будућности. И увек смо говорили да смо за отворени Балкан, да немамо никакав проблем са тим, али да ћемо увек да поставимо такозване дисклејмере, који ће јасно да ставе до знања свакоме да Србија не признаје независност Косова. Поновићу, да Србија не признаје независност Косова и неће признати независност Косова“, поручио је Вучић.

Нагласио је да Србија неће прихватити било какав документ који обавезује на подршку и помоћ Приштини за чланство у Уједињеним нацијама, организацијама, институцијама и агенцијама УН.

„Ни дугорочно, ни краткорочно нећемо прихватити такву обавезу. Ја очекујем да око тога се отвори широка полемика у јануару месецу и наравно то су ствари које нису једноставне“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Аљбин Курти не жели да спроведе ниједан споразум, а Србија жели да проведе оно што је рекла. “Србија ће да спроведе све оно што смо рекли, дакле, на пристојан начин, на коректан начин, али ћемо такође да чекамо формирање Заједнице српских општина“.

Навео је да породице Срба погинулих у Бањској још нису добили налазе обдукције и да их Приштина крије. „Приштина и даље крије налазе обдукције Стефана Недељковића, Игора Миленковића, Бојана Мијаиловића. Безброј пута смо их молили. За нас су то људи. И док је света и века, тражићемо да се испита како су и зашто хладнокрвно побијени“, поручио је председник.

Уложићемо много више него икада до сада, посебно у школство и науку

Вучић је у свом обраћању рекао да ће следеће године посветити пажњу двема областима – образовању и здравству.

“Уложићемо много више него икада до сада, посебно у школство и науку“,рекао је Вучић.

Гледаћемо да се у Србију доведу најеминентнији европски универзитети, како би се спречило да млади одлазе, рекао је Вучић. „Део тих универзитета ћемо у наредне две године довести у Београд, тиме ћемо додатно појачати наше универзитете који ће тако онда да напредују и расту. Средства за то обезбедићемо већ у првих 6,7 месеци кроз ребаланс“.

Нагласио је да ће у здравству морати да буде уложено више у људство.

“Мораћемо још много да радимо и посебно да улажемо у људе. Посебно да улажемо у оне који су, рецимо, током ковида били спремни да ризикују своје животе, а нису добили посао, ти људи ће да добију посао. И не само они, већ и много других људи. Ми морамо да покажемо бригу према људима“, истакао је Вучић.

Како је рекао, посебно је поносан на чињеницу што су од ребаланса буџета приходи већи за 300 милиона. Истакао је да српске финансије добро стоје и да ће од 1. јануара плате у јавном сектору бити увећане 10 одсто, пензије за 14,8 одсто, као и да ће минималац бити већи од 47.000 динара.

„Оно што је за људе најважније, од 1. јануара 10 одсто се увећавају плате у јавном сектору, минимална зарада иде изнад 47.000 динара, што значи да нико у Србији не сме да прими и не може да прими мање од 47.000 динара своју плату, што је у односу на 15.000 колико је било пре 11 година заиста значајан напредак, рачунајући, разуме се, и инфлацију и трошкове живота“, рекао је Вучић. Додао је да је увећање за пензионере од 1. јануара 14,8 одсто и да ће све бити реализовано.

Вучић је рекао да су резерве злата Србије на рекордном нивоу од 40 тона, а девизне резерве такође на рекодних 24,5 милијарди евра. Како је навео, Србија је ове године купила 3,5 милијарди евра више него што их је продала.

Он је такође рекао да имамо резерве дизела за 85 дана, а бензина за 115 дана. „Пожурићемо са тим и да изградимо нафтовод према Мађарској. Што пре, да бисмо имали још један извор нафте, јер ми данас имамо само једну могућност за увоз нафте, а то је преко Крка, преко Јанафа, преко Хрватске, другу могућност немамо. Било коме да падне напамет сутра да нам то затвори, ми имамо нафте онолико колико имамо у нашим резервама“, рекао је Вучић.

План државе је, како је рекао, да се у наредне три године потроши две милијарде евра само за локалне путеве. „Аутопутеве користимо сви ми, али морамо и локалне путеве да поправимо, да људи могу до својих кућа да долазе“, истакао је Вучић. Додао је да се увелико ради на бројним локацијама железнице, као и да се убрзано ради на изградњи пруге Београд-Ниш,

„Имамо тендер за 300 аутопуњача, бићемо лидери у региону у овој области. Очекујемо велики пораст у броју ових аутомобила на улицама, посебно када буде почела крагујевачка ‘панда’ да се производи“, рекао је Вучић.

Када је реч о Експу 2027, Вучић је рекао да ће то од Србије захтевати додатне инвестиције. „Мораћемо да уложимо много новца, да подижемо нови град. Изградиће се 1.500 станова, за око 3.000 учесника Експа, али и комплетан нови Сајам, а притом ће се сачувати стари. Такође ћемо подићи национални стадион, али и нови, велики стадион за пливање, водени стадион, који ће уз будимпештански, бити најмодернији у Европи. Подићи ћемо пристан на Сави, водом ћете моћи да дођете до Експа“.

Србија ће, према његовим речима, наставити да улаже много новца и да ради још више како би могла да иде у корак са најаразвијеним земљама света у свим областима – од науке до инфраструктуре и нагалсио да очекује до краја марта буде готова ТЕ Костолац, што ће бити први велики капитални пројекат у области енергетике у последње четири деценије.

Улагаће се у Институт за вештачку интелигенцију, а бројни су инфраструктурни пројекти, резуталти и циљеви посебно у области енергетике. „Завршили смо 99,91 одсто радова на костолачкој термоелектрани, која ће у значајној мери да подигне наше капацитете што се термоелектрана тиче и да обезбеди додатну сигурност и стабилност у електроснабдевању”, рекао је Вучић.

Како каже, Србија планира у наредном периоду да ради гасовод Мокрин – Београд – Кикинда и зато што ту долази румунска интерконекција, као што је направљена са Бугарском. Прецизирао је да у складишту у Банатском двору у овом тренутку има 389 милиона кубних метара гаса и 223 милиона кубних метара гаса у Мађарској то је укупно 612 милиона, што нам је више него довољно за целу зиму, тако да људи не треба да брину што се тога тиче.

Навео је да ће се радити и јужно од Златибора, јужно од Ужица, на спуштању „челика и пластике“ ка Пријепољу. Прецизирао је да је челик магистрални гасовод, а пластика разводни гасовод који иде по општинама – дакле, од Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Сјенице, Тутина, Александровца где је ускоро готов. „Идемо до Ваљева такође, иако смо у свему томе веома каснили и нисам срећан због тога, али то су ипак велики кораци, велики кораци у односу на оно што смо имали раније“, рекао је он и нагласио да морамо да извршимо реконструкцију власничке хидроелектране.

„Институције Републике Србије ће окончати изборни процес“

Говорећи о изборима, Вучић је рекао да је поносан на то што су, како каже, избори протекли “мирније него икада у савременој српској историји, без готово иједног физичког инцидента међу учесницима“.

„Био је мањи физички напад, када је један од директора из јавног сектора напао даму која је била у кампањи од врата до врата и један лажни инцидент за који се потврдило да није имао везе са изборима у Пироту. Они су се посвађали о међама“, рекао је Вучић.

Додао је да је на дан избора био и напад на посматраче Црте, али да су надлежни државни органи реаговали.

Навео је и да је упоредном анализом жалби и приговора РИК-у и ГИК-установљено да их је било много мање него прошле године.

Рекао је да је МУП прегледао све позиве за гласање које је РИК проследио, након приговора листе Србија против насиља, и истакао да је утврђено да је свих 496 позива упућено људима који су уредно уписани у бирачки списак. Додао је да је 487 њих много раније било уписано на истом бирачком месту. “Најмање 4 године раније, свега 9 њих је уписано од 2022. године, од тога 6 њих су у Београду мењали пребивалиште“, рекао је Вучић. О гласачима из Републике Српске, рекао је да их је у Београду са правом гласа 5.100.

Поручио је да ће институције Републике Србије окончати изборни процес. „Како ће се то даље одвијати, где ће бити понављања, где неће, то је ствар са институцијама и ствар са законима ове земље. Ако не буде већине у републичком парламенту, што није логично, пошто једна листа има 129 посланика, а 126 је потребно за већину. Верујем да та већина може да буде већа, значајно већа, можда чак и до две трећине, али видећемо сами како ће и докле да иде“, рекао је Вучић. Очекује да ће Народна скупштина бити конституисана у јануару.

Позвао је представнике опозиције да прекину штрајк глађу, али и Угљешу Гргура са листе „Србија не сме да стане“ који, како је рекао, штрајкује „због изборне крађе опозиције“.

„Ја нећу да говорим шта су многи говорили о Томи Николићу, од егзибиционизма до свега другог, најгадније, најружније могуће ствари, иако је човек после два дана био у много тежем стању. Али штрајкују глађу сад и присталице власти, који се боре против изборне крађе, али и од изборне крађе од ових из опозиције, али то нико није хтео да објави“, навео је Вучић.

Навео је да Гргур није члан СНС и да не може на њега да утиче. „Неће да чује, он хоће да штрајкује, јер мисли да су ови безобразни, безобзирни и тако даље. Шта ја ту да радим, наставићу да га молим да престане да штрајкује. Ја желим да замолим све који штрајкују, а видео сам тамо и оног Веселиновића и друге, да престану да штрајкују глађу“, рекао је Вучић.

Брнабић: За неколико дана почињу припремни радови на БИО4 кампусу

Премијерка Ана Брнабић у свом обраћању најавила је да ће за неколико дана почети радови на БИО4 кампусу, а да ће градња бити завршена до 2026. године.

“Ту ће практично бити окупљено 1.400 професора, истраживача, 4.000 студената, преко 1.000 доктора наука у 300 најсофистициранијих лабораторија. Ми ћемо завршити изградњу БИО4 кампуса до краја 2026. године и тиме ћемо постати један од најнапреднијих европских центара за биотехнологију“, рекла је премијерка.

То  значи, како је рекла, да ће се уложити много више у истраживање и развој области здравства, како би најиновативније, најнапредније, најмодерније терапије развијали управо овде, у Републици Србији. „Сваки наш грађанин, свака жена, сваки човек, свако дете могло би добити персонализовани лек, терапију, како би на најбољи могући начин заштитили пре свега здравље наших људи и продужили животни век“.

Како каже, већ се ради на неким иновативним терапијама на основу те платформе БИО4 кампуса. „Швајцарска компанија Свис Рокетс са нашим Институтом за примену нуклеарне енергије, већ ради на најиновативнијој терапији за лечење мултипле склерозе. То је нешто што не постоји у овом тренутку у Европи, што почињемо да развијамо у Републици Србији, у оквиру Био4 кампуса“, рекла је Брнабић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон