Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Политика

Суниог: Нацрт ЗСО да се упути суду, Приштина обећала формирање ЗСО

Шеф канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суниог поновио је данас да је оснивање Заједнице општина са српском већином међународна и правна обавеза Приштине, која је договорена још 2013. године и ратификована у Скупштини, и да би Приштина требало да нацрт статута ЗСО, који је урадила ЕУ, упути такозваном Уставном суду да о њему одлучи.

„То је међународна обавеза Косова, али је локална законска обавеза да се успостави Асоцијација. Ми смо предложили као Европска унија нацрт. Колико сам схватио, премијер Курти је заправо био вољан да прихвати овај нацрт и потпише га прошлог октобра. Верујемо да је ово добар нацрт, да поштује црвене линије обе стране. И сматрамо да то треба узети и послати Уставном суду на начин да буде прихватљив и да Уставни суд може о томе да одлучи“, рекао је Суниог за Економију онлајн.

Суниог је рекао и да су се председница, премијер и председник Скупштине привремених институција обавезали у заједничком писму упућеном Савету Европе да ће основати ЗСО.

„Мислим да је то нешто што треба што пре да се уради, то је боље за напредак Косова на путу ка чланству у ЕУ. Наравно, дијалог и напредак у дијалогу и пуна нормализација односа између Косова и Србије су главни предуслов за даљи напредак Косова на путу ка пуноправном чланству у Европској унији“, рекао је Суниог.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон