Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Помирење, али не и признање Косова

Дачић: Помирење, али не и признање Косова

Ivica-Dacic-2У седишту УН у Њујорку је одржана седница о Косову, на којој је премијер Србије Ивица Дачић поручио да било каква расправа о могућој промени обима и мандата Еулекса не би смела да се одвија мимо Савета безбедности УН, имајући у виду да су управо УН кровна организација међународног присуства на КиМ.

“Верујем да је данашња седница права прилика да иницирамо разговор о реконфигурацији Еулекса, јер је СБ УН једини адекватни форум за договор о променама на КиМ које ће водити трајном и стабилном напретку на терену”, рекао је Дачић чланицама СБ УН.

Он је поручио да ће избори у северној Митровици бити одржани и градоначленик изабран, иако убиство, односно хапшење кандидата за градоначелнике доприносе атмосфери страха и несигурности.

Како је додао, после избора градоначелника ће се приступити формирању Заједнице српских општина, чији је статут у припреми.

Дачић је упозорио да Приштина није обавила припрему правног оквира за ефективно остваривање надлежности будуће ЗСО предвиђених Бриселским споразумом и не показује политичку вољу за реализацију тог дела договора.

Косовски премијер Хашим Тачи много позитивније је оценио ситуацију, рекавши да је на Косову у протекла три месеца постигнут значајан напредак, а као примере је навео одржавање првих локалних избора на читавој територији, успостављање локалних општина на северу, процес европских интеграција и резултати у нормализацији односа Београда и Приштине.

Шеф УНМИК Фарид Зариф оценио је да је Бриселским споразумом учињен велики напредак и да сада треба охрабрити нове кораке. “Ово је година великих промена и политичког напретка, нарочито везано за историјски документ из априла”, рекао је Зариф у обраћању видео линком из Приштине, уз оценуту да се Бриселским споразумом јача поверење и комуникација на терену.

Амбасадори држава чланица СБ УН су изнели различите оцене стања, па је тако амбасадор Русије Виталиј Чуркин рекао да његова земља подржава суверенитет и територијални интегритет Србије, док је представница САД поздравила што је више од сто држава признало косовску независност.

Амбасадорка САД је честитала Косову на “успешно одржаном другом кругу локалних избора”, заложивши се за наставак дијалога између етничких заједница.

Амбасадор Русије је рекао да дели забринутост премијера Србије Ивице Дачића због положаја Срба на КиМ, поновивши став његове земље да се подржава суверенитет и територијални интегритет Србије. “Резолуција 1244 је везана за легално решење косовског питања и противимо се смањењу улогу УНМИК-а”, додао је Чуркин.

Русија је указала на неопходност заштите мањина на КиМ, док је Америка позвала на нормализацију односа Србије и Косова.

Амбасадори Велике Британије и САД су се заложили и да се седнице СБ УН по питању Косова одржавају ређе, и да се то време остави двема странама да на миру преговарају.

Представник Кине указао је да Резолуција 1244 СБ УН треба да остане легална основа за налажење решења прихватљивих за обе стране и охрабрио Београд и Приштину да наставе практичан и конструктиван дијалог, учвршћујући досад постигнуте резултате и доприносећи миру и стабилности на Балкану и шире.

Напредак у дијалогу и потребу да се договорено имплементира нагласили су и остали амбасадори чланица највишег тела светске организације.

На седници је представљен тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Ки-муна и шефа Еулекса Бернда Борхарта.

Check Also

Манифестација “Дани јоргована” у недељу у Брњаку

Под покровитељством Канцеларије за КиМ и Општине Зубин Поток, Дом културе Стари Колашин  организује традиционалну …