Главна / Вести / Косово и Метохија / Изабрани председници скупштина четири општине на северу

Изабрани председници скупштина четири општине на северу

Kosovska MitrovicaУ све четири општине на северу Косова, насељене већински српским становништвом, синоћ су изабрани председници скупштина општина.

У Северној Митровици за председницу Скупштине општине изабрана је Ксенија Божовиц из Грађанске иницијативе (ГИ) СДП, у Зубиномм Потоку је председник Скупштине општине Немања Јакшиц из ГИ Српска, у Лепосавићу Зоран Тодић из ГИ Српска, а у Звечану Дарко Радовановић из ГИ СДП.

Седница у Косовској Митровици завршена је нешто пре поноћи и била је затворена за јавност иако то законом није предвиђено.
“Надам се да убудуће седнице неће бити овако организоване и да ће оне бити отворене за јавност, јер нема разлога да се било шта крије”, рекла је после седнице новинарима председница Скупштине општине Северна Митровица Ксенија Божовић.

Она је на функцију ступила након консултација које су трајале око четири сата а ток седнице надгледали су представници косовског Министарства администрације и локалне самоуправе, ОЕБС-а и Канцеларије ЕУ на Косову.

Знамо који су ово огромни послови и задаци надамо се да ћемо почети да радимо и нешто за добробит грађана Косовске Митровице, поручила је Божовић.

Она је са места председнице Скупштине општине Северна Митровица упутила апел да се лидеру СДП Оливеру Ивановићу, који се налази у притвору, омогући одбрана са слободе.

Седници у Косовској Митровици присуствовали су сви одборници укључујући и представнике Албанаца и Бошњака.
“Ми смо били веома конструктивни, да би се изнашло коначно решење и да би се формирала Скупштина општине Северна Митровица. До тога је дошло и захтевали смо од политичких субјеката из српске заједнице да се они договоре, јер је најбитнији њихов међусобни договор,” рекао је одборник из редова бошњачке заједнице Недзад Угљанин.

Након тога је било мало проблема ту су били и представници ресорног министарства, јер није изабран потпредседник Скупштине општине Северна Митровица, нису изабрани департмани за финансије и заједнице што је остављено за наредну седницу, додао је он.

Он је упутио чештитке Ксенији Божовић и изразио наду да ће сви одборници дати позитиван допринос како би побољшали положај грађана Митровице без обзира којој заједници припадали.

У поноћ је истицао законски рок када су одборници нових скупштина Северне Митровице, Лепосавица, Звецана и Зубиног Потока требали да изаберу председнике.

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …