Главна / Вести / Косово и Метохија / Осиромашени уранијум затрпао Косово и Метохију

Осиромашени уранијум затрпао Косово и Метохију

mete na kimУједињене нације су сакриле од јавности извештај шефа мисије за просторни програм УН Бакари Канте у коме се каже да је НАТО 1999.године, током бомбардовања, бацио на Косово близу десет тона осиромашеног уранијума, јавио је портал Газета Експресс.

Извештај иде јођ даље објашњавајући да се бомбардовање НАТО снага десило у времену сетве, а осиромашени уранијум је утицао на квалитет ваздуха, земље и воде, што је резултовало последицама у ланцу исхране.Као последица тога будуће генерације су изложене повећању броја оболелих од рака, леукемије, абортуса, деформација новорођених беба, наводи Експресс.

Извештај шефа мисије за просторни програм ОУН Бакарy Канте 1999 године о ужасним последицама бомбардовања Србије није никада јавно објављен. Делови тог извештаја су ипак доспели у јавност захваљујући независном америчком новинару Роберту Парсону. Он је успео да добије извештај Кантеа преко његових извора и да објави јуна 1999 године, у швајцарском дневнику “Le Courrier” са насловом ” Алармантни скривени извештај о последица бомбардовања Југославије”, пише Еxпресс.

Спарксон је ексклузивно интервју за “Вести” обелоданио како су извештаји о последицама употребе оружја са осиромашеним уранијумом по здравље на Балкану били критиковани и промењени у канцеларијама ОУН, преноси агенција Косова Пресс. Извештај је био категоричан у оцени да ће будуће генерације које ће живети у тим местима где су бачене бомбе оболевати од рака, леукемије, и да це деформитети новорођених беба порасти.

Известај Кантеа каже да је због бомбардовања природа у Југославији конатминирана опасним субстанцама, међу којима је најопаснији ПЦБ, изузетно канцероген и одговоран за имунолоска оболења. Известај наводи да један литар ПЦБ је довољан да контаминира једну милијарду галона воде, преноси “Еxпресс”.

Роберт Парсон каже да један директно информисан извор њему рекао у јулу 1999 године да је група научника швајцараца дошла до још драматичнијег закључка око ефеката осиромашеног уранијума на Балкану него што је било дато у забрањеном извештају Бакарy Кантеа. “Њихово истраживање било је део активности дипломатске групе ФОЦУС, сачињене од Швајцарске, Аустрије, Русије и Грчке. Пошто је Швајацарска платила све трошкове остали чланови требало је да ћуте”, казао је Парсонс. Само након великог јавног притиска американци су прихватили да је муниција била пуњена са “прљавим” уранијумом који је најопаснији за људе и амбиент, закључује “Еxпресс”.

Check Also

Даут Харадинај: “Палата младих“ у Приштини постала центар за дрогу

Члан председништва Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај, који је и кандидат те странке за …