Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВестиКосово

ЕУ поздравља захтев Београда за повратак Срба у косовске институције

Портпарол Европске уније Петер Стано поздравио је делове обраћања председника Србије Александра Вучића који се односе на повратак косовских Срба у косовске институције.

“Поздрављамо спремност коју је изразио председник Вучић да настави да учествује у дијалогу који води ЕУ. Позитивно видимо позив на учешће косовских Срба на изборима на Косову и реинтеграцију косовских Срба у све косовске институције које су напустили 2022”, изјавио је Стано у писаном одговору.

Подсетио је да је ЕУ доследно позивала Београд да охрабри, а Приштину да омогући реинтеграцију косовских Срба.

У обраћању 13. септембра Вучић је затражио расписивање локалних избора на северу Косова, повратак Срба у полицију и правосуђе и повлачење специјалних полицијских снага са севера Косова.

Испуњење тог захтева је, према ставу Србије, претпоставка за напредак у дијалогу Београда и Приштине уз посредовање Брисела.

‘Запаљива реторика угрожава безбедност’

Стано је поручио да су запаљива реторика и једностране акције супротне дијалогу.

„Угрожавају нормализацију односа Косова и Србије и безбедност грађана“, навео је Стано.

Поновио је позив ЕУ на деескалацију ситуације и на пуну и хитну имплементацију споразума. Позвао је обе стране да потврде конструктивно ангажовање у процесу нормализације.

„Споразуми о дијалогу предвиђају кораке и процедуре да се то деси, посебно у складу са косовским правним оквиром. У овом контексту примена Заједнице општина са српском већином је веома важна”, саопштио је Стано.

Овом приликом потврдио је намеру ЕУ да у уторак 17. септембра одржи рунду дијалога на нивоу главних преговарача али за сада остаје неизвесно да ли ће доћи до заједничког сусрета.

По сазнањима Радија Слободна Европа (РСЕ), преговарачи Петар Петковић из Београда и Бесник Бисљми из Приштине потврдили су долазак у Брисел у уторак, док постоји незванична потврда да ће одвојено разговарати са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Извори из Брисела наводе да су обе стране покушале да диктирају дневни ред трилатералог сусрета, да нису пристале на оно што је тражила друга страна, као и да су игнорисале првобитни европски предлог агенде за разговор.

Извор: РСЕ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон