Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛокалнеНасловнаСпорт

Обележено 50 година постојања и рада ФК Грачаница

Отварањем изложбе и свечаном академијом у Дому културе у Грачаници синоћ је обележно пола века постојања фудбалског клуба Грачаница. Заслужним појединцима уручене су захвалнице а приказан је и кратак документарни филм о 50 година рада и постојања грачаничког клуба.

Фотографије које приказују 50 година рада и постојања Фудбалског клуба Грачаница међу којима су и медијски исечци из штампаних медија, пехари и опрема, уобличено је у изложбу коју је синоћ у галерији дома културе отворио директор општинског одељења за омладину и спорт и координарор за медије ФК Грачаница Душан Цвејић. Он је том приликом казао да је клуб  кроз своју историју био више од спортског колектива чији је један од главних извора финансирања био новац наплаћен од улазница са игранки и продајом пића у холу испред сале.

„Кроз пола века постојања, Фудбалски клуб Грачаница дао је шансу многим младим талентима да покажу своје вештине, развију се и напредују, а многи од њих постали су препознатљиви у националним оквирима. Тај дух и спортска борба 50 година касније није посустала. Данас, када  сумирамо значај Фудбалског клуба Грачаница, видимо причу о храбрости, ентузијазму и заједништву, причу која нас инспирише да наставимо даље и остваримо још веће заједничке успехе. Чак и у временима када  читава заједница пролази кроз страх, неизвесност и свакодневне изазове, клуб остаје симбол отпора, храбрости и наде. Клуб је преживео најтеже ратне и послератне тренутке, а сарадња са институцијама била је и остала њихов постулат у раду који је увек давао резултате“, рекао је Цвејић.

Он је нагласио важност постојања Школе фудбала коју води Дејан Крстић те да ће општина  Грачаница а посебно општинско одељење за омладину и спорт наставити са како је казао, „подршком свим клубовима, спортским организацијама и удружењима који су спремни да раде и стварају нове генерације спортиста који ће наставити спортски развој наше заједнице“.

„Настављамо да се трудимо, радимо и помажемо srcем, јер Грачаница није само фудбалски клуб – она је део наше породице. Вечерас почиње друго полувековно полувреме. Верујем и у продужетке и част ми је што се тимска игра наставља уз ову изложбу коју проглашавам отвореном и која је показатељ и симбол једног трајања“ рекао је директор општинског одељења за омладину и спорт и координарор за медије ФК Грачаница Душан Цвејић који је присуствовао свечаности заједно са замеником председнице општине Грачаница Игором Аритоновићем и осталим локланим званичницима.

Свечаност, којој је присуствовао и Игор Уљаревић  председник фудбалског савеза КиМ, је потом настављена у великој сали Дома културе где је одржана Свечана академија која је започела химном ФК “Грачаница” “Бели” чији је текст написао књижевник Ратко Поповић, музику је радио Новица Арсић а отпевао Зоран Спасић а потом је приказан и кратак документарни филм о раду клуба.

Осим појединаца и спортиста који су кроз 50 година дали свој допринос у оснивању и раду клуба на академији је говорио и садашњи директор клуба Дејан Димитријевић. Он је казао да је важно да се настави очување и постојање клуба ФК Грачаница.

„Апелујем на све, а има нас још увек доста, да макар они који могу да трче буду део овог нашег клуба. Ово је позив омладини. Гледајући и слушајући људе који се баве клубом схватио сам да је моја обавеза, а и сваког од нас да дамо свој максималан допринос и урадимо оно што можемо да део нашег идентитета, што и јесте клуб Грачаница, живи”, рекао Димитријевић.

О раду, првим утакмицама и изазовима кроз које је прошао ФК Грачаница синоћ су говорили и Срећко Тодоровић, Веско Стојковић, Небојша Симић и други а заслужним појединцима уручене су захвалнице. Уручена су и постхумна признања члановима породица неких од оснивача клуба.

Фудбалски клуб Грачаница, основан је у Ајвалији средином 1974. године  као следбеник Фудбалског клуба Рудник. Свој рад наставио је у Кишници окупљајући младе момке из околних места.

Фудбалски клуб “Грачаница” обележио је 50 година постојања, у оквиру програма “Дани Грачанице 2024 – културно забавно лето 2024” који организује ЦСД са још 12 организација а уз подршку Општине Грачаница.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон