Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Спорт

Звезда против Бенфике за добар почетак прве фазе Лиге шампиона

Фудбалери Црвене звезде дочекаће Бенфику у мечу прве фазе Лиге шампиона. Утакмица почиње у 18.45 уз директан пренос на Првом програму РТС-а, а најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу.

Након победе против Бодеа у Београду која је била довољна да се надомести заостатак из првог сусрета, Црвена звезда је по четврти пут у својој историји обезбедила учешће у Лиги шампиона.

Некадашњи првак Европе је дуго био ван елтиног друштва, све до 2018. године, када је Владан Милојевић по први пут увео “црвено-беле” у групну фазу, после чега је Звезда за шест година три пута изборила пласман међу најбоље европске екипе.

Управо је Милојевић био заслужан за већину тих успеха, а утисак је да уз промењен формат такмичења и никад јачи тим. Звезда има шансе да остави одличан утисак.

За тако нешто биће им пре свега потребни успеси у утакмицама на домаћем терену, какав ће бити сусрет са Бенфиком која после 40 година долази на стадион “Рајко Митић”.

Звезда у добром ритму пред почетак прве фазе

Уз дуеле са Бодеом, Звезда је одиграла и седам утакмица у домаћем шампионату у којима је забележила шест победа и један реми.

Осим Младости која је успела да извуче бод важећем шампиону Србије, Раднички 1923 је једини пружио значајнији отпор, док је остале утакмице тим Владана Милојевића решио без много проблема.

Као што је то био случај и у претходном мандату, Милојевић је искристалисао стартних 11, а судећи по појачањима може се и наслутити начин на који ће Звезда покушати да угрози ривале у Лиги шампиона.

Елшник и Крунић требало би да покрију највећи део терена и изнесу највећи терет у дуелима са противничким везним играчима, те ће од њихових игара умногоме зависити Звездини резултати. Шансе ће “црвено-бели” превасходно тражити из контри, због чега су доведени Силас и Радоњић, а запажен би могао да буде и Олајинка који игра у одличној форми.

Имала је Звезда проблема са реализацијом у уводном делу сезоне, на којима ће морати да поради, с обзиром на то да ће број створених прилика сигурно бити мањи него у Суперлиги Србије.

Бенфика још увек тражи форму

“Орлови” из Лисабона су са друге стране за нијансу слабије започели португалско првенство. Већ у првом колу су доживели изненађујући пораз од Фамаликаа, а два бода су испустили и против Мореиренсеа.

Остварили су међутим и три победе, последњу управо за викенд када су са 4:1 надиграли Санта Клару.

Отаменди и Ди Марија доносе преко потребно искуство екипи, док су репрезентативци Турске Кокчу и Актуркоглу задужени за креацију. Највећа опасност требало би да прети од Павлидиса који ће највероватније почети утакмицу као најистуренији.

Бенфика је иначе двоструки освајач Купа шампиона, који је титуле освајао 1961. и 1962. године. За сушу која је уследила у црвеном делу Лисабона највише криве мађарског стручњака Белу Гутмана. Управо је Гутман био тај који је Бенфики донео две титуле првака Европе, али је након одлуке клуба да му не повећа плату проклео “орлове” на сто година без европског трофеја.

Милојевић: Имамо малих проблема

Тренер фудбалера Црвене звезде Владан Милојевић рекао је на конференцији за медије дан уочи дуела са Бенфиком да очекује добру утакмицу против феноменалног противника. Истиче да је играчима рекао да треба да уживају, али очекује од њих да изађу храбро и раде оно што што су тренирали.

“Полако почињемо да се навикавамо на нову фудбалску еру и посебно сам поносан што је Црвена звезда учесник новог формата. Борили смо се за ово, желели смо да будемо са најбољима и велика нам је част што ћемо угостити овако велике тимове”, истакао је Милојевић.

Што се тима тиче, напоменуо је да има малих проблема и да ће тек видети са каквом ће екипом почети утакмицу у четвртак. Појаснио је да нису у питању повреде, него нови играчи који још увек нису на адекватном физичком нивоу.

“Видећу са медицинским особљем колико на кога могу да рачунам. Није размишљање само о првих 11. Утакмица траје 90 и неки минут. Има још да се игра, почетак је сезоне, не бих волео неког играча због мање минутаже да изгубим на дужи период. Морамо да будемо мудри и паметни”, истакао је Милојевић.

Звезда се нада репризи из 1984. године

Пре тачно 40 година, Црвена звезда и Бенфика одмериле су снаге у првој рунди Купа шампиона у Београду. Пред препуним трибинама, Бенфика је боље започела сусрет и већ након 27. минута је повела аутоголом Марка Елснера.

Када је Диамантино у 41. минуту повисио вођство португласке екипе, деловало је да ће “орлови” без већих проблема доћи до одличног резултата пред реванш на свом терену.

Међутим, на полувремену је тренер “црвено-белих” Гојко Зец повукао потез који је преокренуо ток меча. У игру је увео Рајка Јањанина, а рођени Карловчанин је у другом полувремену са три гола донео велику победу Звезди. Погађао је са пенала у 57. и 76. минуту, да би у 78. минуту после контре комплетирао хет-трик.

Бенфика је на крају ипак прошла даље, с обзиром на то да су у Лисабону славили са 2:0.

Звезда је у среду саопштила да ће Јањанин бити гост на утакмици са Бенфиком.

“Јањанин ће пред почетак утакмице изаћи на терен и имати прилику да поздрави публику, која ће га, не сумњамо, поздравити аплаузима. Биће то изузетна симболика јер је Звезда 19. септембра 1984. године успела да тријумфује над португалским великаном. Тада је Јањанин у другом полувремену постигао ‘хет-трик’ и преокренуо у потпуности утакмицу у нашу корист. Црвена звезда још једном показује да мисли на своје легенде и људе који су својим играма, али и понашањем, оставили велики и неизбрисив траг у нашем клубу”, наведено је на званичном сајту Звезде.

Лига шампиона, прво коло:

Уторак:
Јувентус – ПСВ 3:1
Јанг бојс – Астон вила 0:3
Милан – Ливерпул 1:3
Бајерн Минхен – Динамо Загреб 9:2
Реал Мадрид – Штутгарт 3:1
Спортинг – Лил 2:0

Среда:
Болоња – Шахтјор 18.45
Спарта Праг – Салцбург 18.45
Селтик – Слован Братислава 21.00
Клуб Бриж – Борусија Дортмунд 21.00
Манчестер сити – Интер 21.00
ПСЖ – Ђирона 21.00

Четвртак:
Црвена звезда – Бенфика 18.45
Фејнорд – Бајер Леверкузен 18.45
Аталанта – Арсенал 21.00
Атлетико Мадрид – Лајпциг 21.00
Брест – Штурм Грац 21.00
Монако – Барселона 21.00

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон