Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ДруштвоКосовоНасловна

Свечаном академијом обележен Дан општине Грачаница; Шубарић: Улога локалне самоуправе је, пре свега, да служи грађанима

У Дому културе у Грачаници одржана је Свечана академија поводом Дана општине Грачаница. Резултати рада општине у претходном периоду приказани су промо филмом у продукцији РТВ Грачаница, а о континуитету рада убудуће говорила је председница општине Љиљана Шубарић.

„Желим да вам се захвалим свима који су својим трудом, радом и залагањем дали свој допринос останку, опстанку наше општине и свих заједница. Сабрали смо се и ове године да облежеимо празник и изађемо пред вас поносни са резултатима које смо постигли упркос бројним изазовима. Ова академија је још једна прилика где смо вам кроз приказ документарног филма представили оно што смо постигли у години за нама са јасним циљем да обезбедимо бољи живот за све наше грађане“, истакла је Шубарић.

Она је истакла да је улога локалне самоуправе, пре свега, да служи грађанима, да одговори на њихове потребе, омогући бољитак и побољша квалитет живота у сваком сегменту.

„Сматрам да смо тај испит успешно положили високом оценом, без обзира на све потешкоће на које смо наишли. Кроз ефикасно управљање ресурсима наши приоритети се јасно виде –   инфраструктурни пројекти, развој образовања, унапређење здравствених услуга и подршка пољопривреди и младима“, казала је Шубарић.

Она је напоменула да данас када славимо Дан  општине славимо не само прошлост, већ и садашњост и будућност.

„Кроз призму регулације и планирања изазове смо прошли заједно. Сваки становник Грачанице, сваки радник, пољопривредник, ученик, учитељ, студент и спортиста део је ове приче о истрајности и напретку. Овде, на овом тлу свака улица, сваки каммен, сваки осмех носи са собом причу о прошлости, која нас учи да истрајемо, о садашњости која нас подсећа на важност заједништва и о будућности коју градимо заједно, корак по корак са вером у боље сутра и жељом да Грачаница буде место где ће наша деца сањати велике снове и оставривати их овде у свом дому“, нагласила је председница општине.

Шубарић је на Свечаној академији истакла да је још пуно изазова пред општинским руководством.

„Пред нама је пуно посла и изазаова, да наставимо да чувамо сваку породицу, да младима створимо услове за останак и опстанак, да сачувамо безбедност и мир, слогу и јединство, да се сабирамо око наше Грачанице и истрајемо у вери, да следимо храброст и понос наших предка, да се сећамо жртава и ширимо корене до оних који би хтели да се врате и овде граде свој дом. И док се окрећемо једни према другима знамо да је снага наше Грачанице у сваком од нас, у свакој руци која ради, у сваком погледу који брине, у сваком srcу које куца за ову заједницу“.

Шубарић је нагласила да је ово дан када треба ставити акценат на заједништво и на све оно што нам даје снагу, а да је Грачаница отворена за све који у њој желе да живе, стварају и инвестирају.

„Данас славимо не само општину, већ и живот и сваки мали корак који нас води напред. Нека овај дан буде подсећање да смо заједно јачи, да је наша љубав најјача снага коју имамо, снага је у нама у нашој цркви, у нашој деци, у нашој држави, у свакој нашој школи у сваком Дому културе, у сваком Дому здравља па и у нашим међународним партнерима. Грачаница је отворена за све који у њој желе да живе, стварају и инвестирају“, истакла је Шубарић.

Она је на крају нагласила да овај дан треба да нас подсети на то колико је важно да негујемо поштовање, да будемо поносни на своје порекло  и да треба сви заједно да радимо за бољу будућност.

О значају празника, молитви и заједништву испред Епархије рашко-призренске говорио је протојереј Дарко Маринковић, који је истакао да оно што је српском народу најпотребније јесте заједништво, а поред заједништва и саборовања и молитва пресветој Богородици, нашој заступници.

„У ова тешка времена заједништво, слога, молитва, покајање, пост,  исповест, одлазак на недељна и празнчна богослужења једино је што може Србе одржати на овим светим просторима. Ако се заједно држимо са Богом ко ће против нас? Можда неко и хоће, али нам не може ништа јер ако имамо Бога за заштитника, заступника и чувара онда смо јаки. Ако смо заједно, ако не гледмо ко је ко, ко је какав и ко шта има и шта нема онда заиста можемо да кажемо да смо врлински и да гледамо само оно најбоље у човеку“, истакао је у беседи отац Дарко.

На свечаној академији уприличен је и богат културно-уметнички програм, а у присуству представника локалних институција, великог броја гостију и мештана, обележавање Дана општине започето је литургијом у манастиру Грачаница, након које су кренуле литије, а потом је испред општине пререзан и славски колач.

Дан општине Грачаница слави се од 2015. године, а годинама уназад овом дану претходе многобројни културни, спортски и забавни догађаји у оквиру програма Дани Грачанице-Културно забавно лето.    

Прикажи још

Повезани артикли

Проверите такође
Цлосе
Бацк то топ буттон