Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВестиКосовоКултураНасловна

Песнички сусрети “Лазар Вучковић” започели у Горњем Селу, а затим одржани у Гораждевцу и Пећкој Патријаршији

Полагањем цвећа на гроб песника Лазара Вучковића у Горњем Селу код Призрена, његовом родном месту, започели су традиционални песнички сусрети који носе назив овог прерано преминулог песника.

Књижевни час, у оквиру песничких сусрета одржан је у дворишту Пећке патријаршије, одакле је караван кренуо ка осталим местима, а организатор је традиционално Панорама – Јединство.

– Песнички караван је ове године, са благословом патријарха Порфирија, кренуо из Пећке Патријаршије. Због тога сам као неко ко је на челу Панораме-Јединства јако поносна. Јако је битно да очувамо ове сусрете, нарочито у овој ситуацији када је наш народ угрожен и када се потискује српски језик и култура. Све док се на Косову и Метохији читају српске књиге, пише ћирилица и говори српским језиком, Срби имају будућност – рекла је директорка Издавачког предузећа Панорама Јединство, Рада Комазец.

Песници су одржали књижевни час у школи „Свети Сава“ у Гораждевцу.

Сусрете је отворио доајен српског песништва Перо Зубац.

– Овогодишње отварање сусрета у Пећкој Патријаршији је по мом мишљењу дугорочна заштита трајања ове лепе песничке манифестације. Било је врло свечано. Дај Боже да се и следеће године видимо поново – рекао је песник Перо Зубац.

Истог дана у 19.00 часова у Дому културе у Звечану биће одржано књижевно веће и додељена награда за поезију „Лазар Вучковић“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон