Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Косово

Гувернер Централне банке Косова: Само евро се користи као средство плаћања, кривично гоњење оних који тргују динарима

Гувернер Централне банке Косова Ахмет Исмаиљи упозорио је на кривично гоњење оних који плаћају српским динарима на Косову.

Исмаиљи је у интервјуу за Косова пресс истакао да се чак ни на северу Косова, плаћања не могу легално вршити у другим валутама, осим у еврима.

„Ми већ имамо 34 институције, банке и небанкарске, које послују на северу. Такође имамо нову филијалу банке у Лепосавићу. Дакле, идеја је да од пословања са нелегалним институцијама, а које су грађане изложиле сопственом ризику, постоје алтернативе у легалним институцијама и финансијским институцијама на северу. Посвећени смо да осигурамо да приступ финансијама буде за све грађане и да се они третирају исто као и сви“, рекао је Исмаили а преноси Коха.

Он је рекао да неће бити изузетка за динар и да без дозволе Косова ни српска валута не може да се транспортује и улази преко границе.

“Само евро се користи као средство плаћања. Централна банка не прати са теренским инспекторима приватне трансакције, али у финансијском сектору постоји само једна валута – једино средство плаћања је евро”, рекао је Исмаиљи.

Он је упозорио грађане који плаћају илегалном валутом да могу бити кривично гоњени.

„Не заборавимо да плаћање недозвољеним валутама, било динарима или другим, разоткрива непризнавање тог плаћања. Дакле, то није правно ваљано, за њега не постоји правна заштита и стога може представљати елемент за правно гоњење”, рекао је Исмаиљи.

Након усвајања нове уредбе ЦБК, од 1. фебруара забрањено је коришћење српског динара за плаћање.

Пропису, који предвиђа евро као једину валуту за плаћање, Србија се оштро противила.

Извор: Радио Митровица север, Коха

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон