Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ДруштвоЛокалне

Бесплатни превентивни прегледи на централном Косову

И ове недеље, у организацији Министарства здравља Србије, грађани су у Клиничко-болничком центру Приштина са седиштем у Грачаници и домовима здравља на централном Косову могли да обаве бесплатене превентивне прегледе. У Дому здравља у Доњој Гуштерици данас је вршен скриниг на анеуризму абдоминалне аорте.

Директор Дома здравља у Доњој Гуштерици др Саша Младеновић истакао је да се бесплатни превентивни прегледи у овој установи обављају у континуитету више ог годину дана.

Додаје и да се у домовима здравља на централном Косову бесплатни превентивни прегледи врше сваке друге недеље, у зависности од доступности лекара.

“Дом здравља Доња Гуштерица је по први пут организовао превентивне прегледе на три локације, односно још у две придружене амбуланте. У Доњој Гуштерици се могу обавити ултразвук трбушне аорте, односно колор доплер трбушне аорте, док је у Лепини лекар опште праксе вршио општи преглед пацијената, мерен им је ниво шећера у крви, рађена крвна слика, као и БМИ, тежина и висина, јер се на тај начин можда предупреде неке озбиљније кардиоваскуларне болести, спречити да до њих дође”, појаснио је др Младеновић.

Додаје да је лекар опште праксе био на располагању грађанима и у Сувом Долу, али да тамо није било могуће урадити крвну слику, јер нема лабораторије.

За све који живе у Доњој Гуштерици и околним селима бесплатни превентивни прегледе су веома значајни.

“Много ми значе ови прегледи. Сви идемо на прегледе због здравља. Хвала директору, Влади Србије, што ово организују. Одавде сам, живим на минут удаљености одавде, ова нам институција много вреди, да не морамо даље да идемо. Доста је да нас прегледају, па после шта нам Бог каже, да ли да идемо у Лапље Село, Грачаницу… Одавде те одмах транспортују, имају возила, све”, каже Зоран Лазаревић из Доње Гуштерице.

Сагласан је и Витомир Лазић, којем су овакви прегледи посебно важни, јер је срчани болесник.

“Мени ово много значи. Живим у Доњој Гуштерици имам 71 годину, чисто да одрадим контролу, јер сам срчани болесник. Дошао сам да одрадим ЕКГ и ултразвук“, рекао је Лазић.

Мештани су данас у КБЦ Приштина-Грачаница могли да одраде ултразвук штитасте жлезде и абдомена, док су се у Дому здравља у Угљару обављени интернистички прегледи, ЕКГ, крвна слика и биохемија.

Бесплатни превентивни прегледи су јуче обављени и у Дому здравља у Грачаници.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон