Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВестиКосово

Почела нова академска година на Факултету за спорт у Лепосавићу

Свечаном доделом индекса бруцошима данас је почела нова адемска година за све студенте Факултета за спорт и физичко васпитање Приштина-Лепосавић.

Ове године Факултет за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу уписали су студенти из многих градова широм Србије, али и из суседних општина.

Химном „Боже правде“ и универзитетском химном декан је бруцошима уручио индексе и пожелео добродошлицу, а затим представио професоре, асистенте и раднике у административној служби.

Декан Факултета за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу Љубиша Лилић нагласио је да су забринути за опстанак факултета, али се нада да неће доћи до такве ситуације да им неко застрашује студенте и запослене.

„Као одговорна личност овог факултета, као и сви они који живе и раде овде на Косову и Метохији, тако сам и ја забринут за будућност и опстанак не само нашег факултета и студената на нашем Универзитету, него и за целокупан наш српски народ и свих осталих неалбанаца који живе овде на Косову и Метохији. Трудимо се да своје обавезе које су нам прописане законом извршавамо како треба, да студентима пренесемо своја знања и омогућимо им редовно полагање испита и слушање наставе. Већина професора који долазе да раде на нашем Универзитету, који живе овде или долазе са стране су такође забринут због све чешћих најава неких упада на високошколске установе и друге образовне установе на Косову и Метохији које раде по програму Министарства Србије“, рекао је Лилић.

Према његовим речима, Факултет и запослени радиће као и до сада.

„Ми се тренутно не обазиремо, радимо као и до сада и надамо се да нећемо ничим допринети да нам мора полиција упадати у наше просторије и да нам препада како студенте тако и запослене, а ми само држимо једну хуману акцију и радимо хумани посао и учимо студенте како да дођу до што више знања, како би и они сутра могли да раде као наставници и професори физичког васпитања и спорта – оно за шта су се и определили да студирају и у будућности да раде“, казао је Лилић.

Лилић је додао је задовољан колико је ове године студената уписало факултет будући да је безбедносна ситуација крхка.

„Ми смо задовољни одзивом студената с обзиром на целокупну ситуацију каква је на читавој територији Косова и Метохије, да се људи под разним притисцима исељавају још више. Уписали смо близу седамдесет студената на прву годину основних академских студија, очекујемо пријемни 10. октобра на мастер академске студије и ту очекујемо, такође, већи број студента. Сви они који су до сада завршили Факултет за спорт овде код нас или на неком факултету у Србији или иностранству, могу да упишу мастер академске студије код нас на Факултету за спорт и физичко васпитање“, истакао је Лилић.

Услови за рад су веома добри, додао је декан и напоменуо могућности које им пружа оближња планина Копаоник у обуци за зимске спортове.

„Све услове како смо се и раније трудили да обезбедимо са изградњом спортске хале овде у Лепосавићу, тако имамо спортске терене, стадионе за фудбал, помоћне мини терене за мали фудбал тј. футсал, рукомет, одбојку, одбојку на песку, ту нам је и Копаоник на 40 километара, најближа планина и најусловнија за рад за обучавање студената у зимским спортовима, трудимо да се да им обезбедимо добре учионице, да буде топло у зимским данима и да настава тече како смо замислили“, рекао је Лилић.

Симов Поповић из Подгорице тренира фудбал и то је један од највећих разлога зашто се одлучио да упише Факултет за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу.

„Уписао сам ДИФ зато што се цео живот бавим спортом, тренирам фудбал петнаест година, хтео сам да своје знање проширим на овом факултету, како бих се једнога дана бавио тренерским послом. У студентском дому је смештај добар и услови су, као и свуда, за студенте веома добри „, истакао је Поповић.

Лазар Дрманић из Новог Пазара факултет је уписао јер, како наводи, очекује надградњу знања о спорту.

Додаје да је пре уписа био забринут за безбедност, али се уверио да за сада све нормално функционише.

„Планирам пре свега да завршим факултет, да постанем професор физичког васпитања, а за даље видећемо. Тренирам кошарку скоро четрнаест година и надам се да можда једнога дана постанем и тренер. Наравно увек има бриге, али једноставно када сам дошао и видео ситуацију, више немам“, рекао је Дрманић.

Селена Чоловић из Љига, чија породица потиче са ових простора, активно се бави спортом. Како каже, уписала је факултет у Лепосавићу, јер јој је „srcе на Косову“.

„Уписала сам ДИФ зато што се три године активно бавим спортом и желела бих да наставим и да се опробам као тренер или професор физичког. Моја породица, сви су са Косова и мени је srcе овде, овде се осећам пријатно иако су сви у страху, али једноставно ја сам се осетила пријатно овде, а надам се да ће тако и остати“, истакла је Чоловић.

Немања Милутиновић из Ваљева, такође је спортиста који жели да настави како би проширио знање. Смештен је у Студентском дому и каже да је веома задовољан.

„Уписао сам ДИФ зато што се цео живот бавим спортом и волео бих и даље да наставим тим путем. Овде смо смештени у Дому, смештај је супер, све је одлично, задовољни смо. Моји су мало забринути што долазим на Косово, али ситуација што се мене тиче је добра“, рекао је Милутиновић.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон