Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Косово

ПКС: Одлука о најави укидања забране пласмана српских производа на Косову непотпуна

Привредна комора Србије (ПКС) саопштила је да одлука о најави укидања забране уласка српских производа на тржиште Косова није потпуна, јер је пласман домаће робе могућ само преко граничног прелаза Мердаре.

Ова одлука, како наводи ПКС, доводи српске компаније у дискриминаторни положај.

„Одлуком о наставку забране пласмана робе на Косово, на осталим прелазима, влада у Приштини, и даље, крши принципе слободне трговине, што је у директној супротности са ЦЕФТА споразумом, којим је утврђена обавеза Косова да обезбеди слободу кретања роба, као и Споразумом о стабилизацији и придруживању Косова Европској унији“, наводи се на званичном сајту ПКС.

Наставак примене забрана на осталим прелазима не доприноси нормализацији односа између Београда и Приштине, наводи се у саопштењу и додаје да то није у духу стварања заједничког регионалног тржишта које је предвиђено Берлинским процесом.

„Да би се у потпуности обезбедио позитиван амбијент за привреднике обе пословне заједнице, поред потпуног престанка примене забране увоза готових производа потребно је решавати и преостала отворена питања, као што су многобројне нецаринске баријере“, саопштено је из ПКС.

Досадашња опструкција пласмана српске робе је домаћим компанијама донела губитке од преко 280 милиона евра, закључује се у саопштењу.

Извор: ПКС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон