Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ДруштвоЛокалнеНасловна

Одељења образовања и здравства општине Грачаница раде на унапређењу услова образовних и здравствених установа

У оквиру рубрике „Наша општина – наша Грачаница“ у Јутарњем програму РТВ Грачаница, представљамо рад и функционисање општинских одељења. Наше гледаоце упознали смо са радом Одељења за образовање и културу и здравство и социјалну заштиту, које су нам представиле директорице ових одељења Бранкица Нићић и Зорица Милић.

„Одељење за образовање и културу годинама уназад има праксу да пред почетак нове школске године организује састанак са свим директорима основних и средњих школа на територији општине Грачаница на коме они износе своје проблеме, односно своје захтеве и потребе, а ми им на основу тога излазимо у сусрет и помажемо у складу са својим могућностима. Мали проблем Одељења образовања јесте недовољан буџет да покрије баш све потребе овдашњих школа, али ипак се труди да испуни готово све њихове захтеве“, истакла је Нићић.

Она је нагласила да Одељење образовања, у складу са својим буџетом, током године реализује многобројне капиталне пројекте, који се тичу реконструкције и санације постојећих објеката као и изградње нових школских објеката, затим различите врсте набавке у виду инвентара, спортских реквизита, ИТ опреме и свега оног што је потребно за одвијање наставе у свим образовним установама.

„Циљ Одељења образовања јесте да унапреди образовање у свим образовним установама на територији општине Грачаница, пре свега, стварањем што бољих услова у школама. Као и до сада, ово Одељење ће наставити са реновирањем и уређењем школа, обданишта и осталих образовних установа и пружати неопходну помоћ и подршку за унапређење овдашњих образовних установа“, истакла је Нићић.

Одељење здравства и социјалне заштите општине Грачаница пружа неопходну помоћ и подршку свим здравственим установама на територији општине, а све то кроз набавку неопходних апарата и медикамената.

„Циљ Одељења здравства и социјалне заштите је да унапреди здравствени систем. Овдашње здравствене установе снабдевамо медицинским потрошним материјалом и опремом у складу са расположивим средствима. Осим тога, у надлежност Одељења здравства и социјалне заштите спадају Дом за особе са ограниченим менталним способностима-Дом за младе и Кућа за стара лица без породичног старања, који се налазе на Падалишту у Грачаници. Корисници ових домова имају двадесетчетворочасовну негу, лекове и све неопходне услове“, истакла је Милић.

Поред тога, у оквиру овог Одељења раде и Центар за социјалну заштиту у Лапљем селу и лабораторијско-дијагностички центар у Грачаници.

„У лабораторисјко-дијагностичком центру има више специјалистичких кабинета. То су ортопедија, урологија, ендокринологија, као и кабинети мамографије и интерне медицине, постоји и одељење за физикалну медицину, а у овом центру могу се урадити биохемијске, хормонске и хематолошке анализе. Осим тога, редовно организујемо акције превентивних прегледа о чему благовремено путем наше фацебоок странице обавештавамо грађане, а с обзиром на то да је октобар месец борбе против карцинома дојке 19. октобра ћемо организовати скрининг дојке, а по препоруци лекара и мамографију“, казала је Милић.

Она је истакла да је планом набавке допремљена вредна опрема здравственим установама на територији наше општине и да ће се тако наставити и убудуће, а тренутно је ово Одељење покренуло процедуру за набавку санитетског возила за Дом здравља у Грачаници.  

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон