Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВестиКосово

Манч: Став Натоа је да мост на Ибру не треба сада отварати

Адмирал Стјуарт Б. Манч, командант команде здружених снага у Напуљу, изјавио је на конференцији за медије, након примопредаје дужности Кфора, да та Нато мисија остаје посвећена сигурности на Косову, али да су претходне године биле изазовне. Истакао је да је политика Натоа да у овом тренутку мост на Ибру не треба отварати.

Манч је истакао да је Кфор на Косову већ 25 година и да је претходних неколико година било изазивно када је стабилност у питању због чега је, како истиче, Нато повећао број трупа на Косову. Има изазова, неки су домаћи, а неки интернационални“, рекао је он.

Истакао је да је Нато политика у овом тренутку да се мост на Ибру не отвара.

„Требало би да буде део дијалога између заинтересованих страна. То је политичко питање у овом тренутку, а не војно. Разлог што се сада не отвара због могућности да би могло да изазове опасност и угрози слободу кретања на Косову“, рекао је он.

Он је истакао да Кфор има отворену комуникацију са свим безбедносним снагама у региону да би разумео које су им активности.

„Те организације биле су транспаретне у комуникацији са Кфором, и у овом тренутку не видимо разлога за забринутост“, рекао је он.

Мандат Кфора је, како истиче, да не ради на трансформацији КБС.

„То је друга посебна Нато организација, друге нације раде са КБС, то је ван Натоа и Кфора. И друге Нато оранизације раде на цивилној заштити самој“, рекао је Манч.

Још једном је поновио да Кфор оставља транспарентне комуникације са безбедносним организацијама у региону и да нема забринутости.

„Посебно и раздвојено од сигурносних организација, али има криминалних група које оперишу у региону и то је у домену полицијских снага и Кфор у том домену не оперише“, рекао је он.

На питање да је Курти затражио да се Копнена зона безбедности врати на ону од пре 2001. године, Манч је истакао да није спреман да о томе дискутује у овом тренутку.

Он је такође истакао да Кфор ради са свим заједницама на Косову, и да постоји интеракција са српском заједницом, како би обезбедио слободу кретања и безбедност и сигурно окружење.

На питање да ли је Кфор био обавештен од стране Косовске полиције да ће акције затварања српских институција бити предузете, Манч је одговорио:

„Косовска полиција је први, Еулекс други, Кфор трећи безбедносни фактор. Комуникација између ових организација је важна и у доброј вољи“, закључио је он.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон