Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Друштво

У Дому здраља у Грачаници организовани превентивни прегледи дојке и ФОБТ тест

У склопу  обележавања октобра месеца, као месеца борбе против карцинома дојке, у Дому здравља Грачаница данас су организовани превентивни  прегледи у оквиру којих су пацијенти могли да ураде ултразвучни преглед  дојке и ФОБТ тест (тест за откривање скривене крви у столици).

Ултразвучни преглед дојки је један од кључних метода за рано откривање карцинома дојке, што значајно повећава шансе за успешно лечење. Овај безболан и неинвазиван преглед омогућава детаљан увид у структуру ткива дојке и може да открије промене које нису увек опипљиве.

Специјалиста гинекологије др Славиша Тонић истиче да овакве прегледе свака жена треба да уради једном у шест месеци.

“Сваку промену коју жена примети на дојкама треба да пријави свом гинекологу и уради преглед и дијагностику, јер раним откривањем и дијагностиком, могу се предупредити неке веће последице”, истиче др Тонић.

Према подацима из Србије, карцином дојке је најчешћи малигни тумор код жена и чини око 25% свих карцинома у женској популацији. Сваке године у Србији се региструје око 4.500 нових случајева карцинома дојке, а више од 1.600 жена изгуби живот због ове болести. Редовни превентивни прегледи значајно повећавају шансе за рано откривање и успешан опоравак.

Поред тога, у  лабораторији Дома здравља Грачаница рађен је и ФОБТ тест (тест за откривање скривене крви у столици).

ФОБТ тест (Фецал Оццулт Блоод Тест) је једноставан и ефикасан начин за откривање присуства скривене крви у столици, што може указивати на различите поремећаје у дигестивном тракту, укључујући рак дебелог црева. Овај тест је кључни део ране дијагностике карцинома дебелог црева, јер омогућава откривање болести у раним фазама када је лечење најефикасније.

У Србији је карцином дебелог црева други најчешћи малигни тумор код оба пола. Годишње се региструје око 4.600 нових случајева ове болести, а рано откривање путем ФОБТ теста може значајно утицати на смањење морталитета. Редовни скрининг тестови попут ФОБТ-а су кључни за превенцију и успешно лечење карцинома дебелог црева.

Оба прегледа представљају важне кораке ка очувању здравља и раном откривању болести које могу имати озбиљне последице, али које уз правовремено откривање могу бити успешно лечене.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон