Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВестиКосово

Курти тражи од Шолца да подржи укидање мера ЕУ против Косова

Косовски премијер Аљбин Курти затражио је од немачког канцелара, Олафа Шолца, и Немачке да подрже укидање мера ЕУ против Косова.

Након радних сесија Самита Берлинског процеса, Курти је одржао састанак са канцеларом Шолцом на коме је разговарано о билатералним односима и областима у којима Немачка може да подржи Косово.

Курти је затражио је од Шолца и Немачке да подрже укидање мера ЕУ. Такође је замолио канцелара Шолца за подршку у решавању питања ваздушног простора Србије, који је и даље затворен за комерцијалне летове ка и са Косова већ 25 година, узрокујући како финансијску штету авио компанијама, и загађење животне средине због продужења летова ка и са Косова, кажу из кабинета премијера, преноси Коха.

Поводом односа са Србијом и процеса дијалога који води Брисел, Курти је рекао да су потписивање Основног споразума, предаја главног терористе Милана Радоичића, али и његове групе, за коју већ постоји оптужница од стране тужилаштва, и повлачење писма Србије у коме се изражава резерва према Основном споразуму, докази добре воље и добре вере Србије за брзо испуњење и пуно поштовање Споразума и Анекса његове примене.

Како се наводи, Курти је истакао посвећеност регионалној сарадњи и пуну подршку Берлинском процесу и имплементацији постигнутих споразума у оквиру њега, укључујући и оне који су потписани и договорени, а то је Споразум о приступу високом образовању и пријему на студије на Западном Балкану и Акциони план за заједничко регионално тржиште 2025-2028.

Извор: Коха

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон