Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Вести

Бланар: Србија има пуну подршку Словачке у вези са Косовом

Министар спољних и европских послова Словачке Јурај Бланар изјавио је да је став словачке владе о непризнавању једнострано проглашене независности Косова непромељив, јасан и формулисан у Декларацији Националног савета Словачке још 2007. године.

Бланар, који данас борави у посети Београду, истакао је у интервјуу за Политику да Словачка, као и десетине других држава није признала једнострано проглашење независности Косова јер је реч о кршењу међународног права и територијалног интегритета Србије.

„Србија има нашу пуну подршку по овом питању. Међутим, оно чему се треба хитно посветити јесте тренутни развој на Косову, посебно на северу“, рекао је Бланар.

Навео је да су догађаји протеклих недеља у супротности са претходним споразумима као и да постављају питања о двојаким стандардима међународне заједнице, о чему је, како је истакао, потребно говорити конструктивно, али и отворено.

„Мислим да данас нема сумње ко сноси већи део одговорности за овакав развој догађаја“, рекао је Бланар и истакао да Словачка подржава дијалог Београда и Приштине.

Према његовим речима, дијалог је тренутно реалан начин за проналажење одрживих и међународно прихватљивих решења за Косово.

Одговарајући на питање како сарадња Србије и Словачке може да допринесе очувању мира и стабилности у свету, Бланар је рекао да Србија и Словачка имају сличне погледе на решавање појединих изазова и да су ставови обе државе засновани на принципима међународног права, нарочито у погледу заштите суверенитета и територијалног интегритета, као и дипломатског решења у споровима између држава.

„Тренутна ерозија ових принципа доводи до озбиљне претње стабилности у свету. О томе сведоче дешавања на Блиском Истоку и у Украјини, али не само то“, рекао је Бланар. Он је додао да су земље попут Србије и Словачке од кључног значаја за спровођење поштовања међународног права.

Говорећи о обиму трговинске размене између две земље, навео је да међусобна трговинска размена премашује милијарду евра, али да обим и структура трговинско- економске не одговарају потенцијалима обе земље и новоу политичких односа.

На питање зашто ЕУ још није спремна да прихвати друге земље, Бланар је одговорио да је Словачка стабилни и опредељени поборник процеса проширења ЕУ на западни Балкан, укључујући и Србију. Према његовим речима, постоји велики број разлога зашто процес експанзије на Балкану напредује спорије него што је то био случај у средњој Европи – неки су везани за дешавања унутар саме Уније, а неки су повезани са дешавањима у земљама које су кандидати.

„Међутим, убеђен сам да неочекиване и болне поромене у европском безбедносном окружењу пружају нову прилику за Србију и шири регион“, каже Бланар и додаје да, за разлику од многих других, Словачка не сматра да ће нови кандидати за чланство у ЕУ брже напредовати.

На питање да ли ЕУ користи двојаке стандарде према Србији, Бланар је рекао да је недовољна динамика проширења један од разлога све бројнијих проблема у региону. Према његовим речима, визија чланства треба да буде снажна мотивација за дубоке промене које чланство у ЕУ захтева од сваке земље кандидата.

„Што се тиче конкретних мера, мислим да је наступило време да Србија крене напред у приступним преговорима. Данас не видимо разлог за даље одлагање отварања трећег кластера, већ напротив. Верујемо да ћемо се о томе што пре договорити са колегама у ЕУ“, истакао је Бланар.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон