Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ДруштвоКосово

Радионице о медијској писмености: Проверавајте извор информација и критички промишљајте

Едукативне радионице о значају медијске писмености одржане су у Косовској Митровици и Лапљем Селу, саопштено је из УНС-а.

„Проверавајте ко вам саопштава информацију на интернету и друштвеним мрежама и критички промишљајте зашто вам саопштава ту информацију“, истакли су предавачи на радионицама о значају медијске писмености које су одржане за ученике Гимназије Приштина, Економско-трговинске школе и Медицинске школе у Лапљем Селу, као и ученицима Гимназије Косовска Митровица.

Уредница и новинарка Радио Митровице Север Ивана Вановац је истакла важност провере извора информација.

“Провера извора информација је пола одрађеног посла приликом провере истинитости објављене информације. Сумња је темељ опрезног информисања и једини циљ јој је да не наседнете на манипулацију. У једном моменту ставља се знак једнакости између медијски писменог човека и човека који је способан да критички промишља”, навела је она.

Вановац је рекла да су друштвене мреже простор грађанског новинарства где свако има право да извештава о ономе што процени да је важно, али грађанско новинарство није професионално новинарство.

“На друштвеним мрежама свако може да пише и нема другу врсту одговорности до ону према самом себи која је део личне етике. Када новинар добије неку информацију неће да је пусти у етар и објави док не провери њену истинитост, док је на друштвеним мрежама то другачије”, навела је она.

Истакла је и да не постоји бољи начин припреме за варење информација од доброг и квалитетног образовања.

Главни и одговорни уредник Ким радија Горан Аврамовић нагласио је да иако дезинформације нису новост и непознаница, проналазак интернета и других технолошких могућности створио је нове путеве за њихово ширење.

„То су информације које није могуће потврдити, информације које најчешће немају други извор и које долазе са неуобичајених веб адреса. Такође, те приче таргетирају емоције, пре него што су засноване на чињеницама и то су вести које не пишу професионалци”, рекао је Аврамовић приближавајући ученицима особине дезинформација.

„Када размишљате о томе да ли је оно што сте чули и прочитали у медијима или на друштвеним мрежама истина или не, служите се кључним питањем – зашто ми неко саопштава баш то што ми саопштава, да ли то ради зато што му је стало да ја добијем информацију која је објективно истинита, да ли му је то посао или се иза тога евентуално крију неки други интереси“, нагласио је он.

Поред постављања питања, зашто ми неко саопштава баш то што ми саопштава подједнако је важно питање, истакао је Аврамовић, ко ми саопштава информацију – ко је извор.

„Када знате ко вам саопштава неку информацију онда ћете лако разлучити ‘жито од кукоља’ и имати представу да ли у то треба да верујете или не, односно како да се служите том информацијом. Кључне ствари су, понављам зашто ми неко саопштава баш то што ми саопштава и ко је извор те информације“, закључио је он.

Наредне три радионице о значају медијске писмености УНС ће одржати у новембру. Радионице  организује уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Косову, додаје се у саопштењу.

Извор: УНС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон