Главна / Вести / Косово и Метохија / Четврта ванредна седница СО Грачаница

Четврта ванредна седница СО Грачаница

Седница Скупштине општинеСкупштина општине Грачаница одржала је данас четврту ванредну седницу. Све предложене тачке дневног реда су усвојене. Иако усвојена, највише полемике међу одборницима изазвала је четврта тачка дневног реда о предлогу одлуке о поништењу Одлуке о додели пословног простора РТК2 у Грачаници.

Одборници СО Грачаница данас су на четвртој ванредној седници најпре усвојили записник са треће ванредне седнице одржане 23.06.2014. а потом и усвојили захтев за шестомесечни финансијски извештај за 2014. годину, на предлог директора Одељења за буџет и финансије Славише Ничића.

Четврта тачка дневног реда на којој се разматрао предлог одлуке о поништењу Одлуке о додели пословног простора РТК2, на предлог градоначелника општине Грачаница Бранимира Стојановића изазвала је највише полемике међу одборницима.

У име градоначелника Бранимира Стојановића предлог одлуке о поништењу Одлуке о додели пословног простора РТК2 образложио је директор администрације Звонко Станковић.

„Овом одлуком поништава се одлука која је донета на петој редовној седници донетој 26.06.2013. године када је прихваћен захтев директора РТК 2 Жарка Јоксимовића за доделу пословног простора. Међутим, након усвајања те одлуке на Скупштини формално правно одлука као посебан правни акт није донета тј. није потписана од стране председника Скупштине нити су уређени међусобни правни односи између општине као даваоца просторија и РТК 2 као корисника. Главни разлог за предлагање поништења ове одлуке јесте план општине Грачаница да у скором временском периоду отвори свој Медија центар“, рекао је Станковић и напоменуо да у прошлогодишњој одлуци нису такође наведени остали технички детаљи као што су величина пословног простора и временски период коришћења.

Одборници Савеза косовских Срба и Видовдана Горан Лазић и Видак Ристовић успротивили су се овом предлогу и затражили одлагање доношења ове одлуке уз образложење да је реч о „рецесивној мери“.

„Косеквенце ће бити огромне али оно што није добро а то је да ће ова Скупштина бити обележена као неко ко није исцрпио могућности дијалога односно проналажење консензуса везаног за тај проблем“, казао је одборник „Видовдана“  Видак Ристовић и додао да у тој истој згради општинске просторије користи и Радио Грачаница те да све медије треба третирати на исти начин.

У расправу се укључио и одборник  ГИ Српска Љубинко Караџић који је, подржавајући предлог градоначелника, рекао да није реч о исељавању телевизије и репресивним мерама. Напоменуо је да је седиште РТК 2 у Приштини те да у том смислу  ово није ни рат ни обрачун већ техничко, економско и правно  питање чије је решавање у општинском интересу.

Предлог одлуке о поништењу Одлуке о додели пословног простора РТК 2 је на крају усвојен са 12 гласова за, 4 против и једним уздржаним.

Одборници су једногласно усвојили правилник о накнади трошкова за службено путовање и исплати дневница, на предлог градоначелника општине Грачаница Бранимира Стојановића као и одлуку о додели земљишта за изградњу дечијег предшколског вртића, на предлог директора Одељења за урбанизам, планирање, катастар и заштиту животне средине Дејана Јовановића.

Према речима Јовановића реч је о парцели од 16 ари на којој ће се уз подршку УНИЦЕФ-а  градити дечији вртић.

Катастарска парцела бр.801 и 803, КЗ Сушица  на предлог директора Одељења за урбанизам, планирање, катастар и заштиту животне средине Дејана Јовановића проглашена је, одлуком одборника од којих је један био уздржан,  зоном од општег јавног интереса на деловима.

Предлог одлуке о давању општинског земљишта на дугорочно коришћење без процедуре конкурисања за изградњу куће за породични смештај породици Трајковић на предлог градоначелника општине Грачаница Бранимира Стојановића такође је усвојен.

На четвртој ванредној седници СО Грачаница именовани су  чланови комисије акционара јавног комуналног предузећа од стране Скупштине општине, на предлог председавајућег Скупштине Владете Костића.

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …