Главна / Вести / Косово и Метохија / Харадинај: Срби су гласали за себе

Харадинај: Срби су гласали за себе

haradinaj Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај оценио је да су Срби гласајући за избор Исе Мустафе за председника косовске скупштине гласали за себе и своју улогу у парламенту, пренели су  косовски медији.

“Срби су гласали за себе и своју улогу у скупштини и мислим да је то озбиљна ствар и озбиљан знак”, рекао је Харадинај.

На питање да ли очекује подршку посланика Српске листе за формирање владе Косова, Харадинај је рекао да је влада у интересу свих који живе на Косову укључујући и Србе и додао да су и они део будуће владе Косова.
“Не можемо причати о класичној коалицији, али су они сами узели своју улогу у скупштини, њихов глас се чуо и мислим да је то добра ствар”, закључио је Харадинај, јавили су албански и српски медији у Приштини.

Харадинај је оценио и да је избор Исе Мустафе за председника косовске скупштине једина важећа одлука парламента, јер су је донели посланици који су изабрани.

Он је рекао да не верује да ће Уставни суд поништити одлуку о избору председника парламента.
“Изабрани људи су донели одлуке и то су њихове слободне одлуке. Изабрали су председника Скупштине и не верујем да ће бити тешкоћа, ни уставних, ни било каквих других”.

Скупштина Косова раније данас је на конститутивној седници за председника парламента изабрала лидера опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) Ису Мустафу, који је рекао да ће радити на дијалогу са Београдом и спровођењу свих договора који произилазе из Бриселског споразума.

Мустафа је на седници, коју је обележио низ спорења, негодовања опозиције због понашања председавајуће Флоре Бровине из још владајуће Демократске партије Косова (ДПК) и прекид због напуштање сале неких посланичких група, изабран са 65 гласова, као кандидат постизборне опозиционе коалиције ДСК, Алијансе за будућност Косова (АБК) и Иницијатива за Косово.

За његов избор су гласали и посланици Листе “Српска”, посланици покрета Самопредељење били су уздржани, а представници ДПК Хашима Тачија нису присуствовали гласању.

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …