Главна / Вести / Косово и Метохија / Вилиамсон у понедељак у Приштини

Вилиамсон у понедељак у Приштини

klint-vilijamson-foto-fonet-1394624864-460339Приштински дневник Коха диторе пише да ће у понедељак амерички тужилац Клинт Вилиамсон доћи на Косово уочи објављивања резултата о могућим незаконитим радњама наведеним у извештају Дика Мартија.

Лист, наиме, преноси да је у Приштини потврђено да одлазећи премијер Хашим Тачи очекује Вилиамсона у понедељак, док у Бриселу за сада нема потврде.

“Не могу да потврдим планове за будуће путовање амбасадора Вилиамсона, али без икакве сумње могу да негирам било какву трврдњу да ћемо наше налазе представити на начин на који ви сугеришете”, рекао је за Коху диторе портпарол Оперативне групе Жоао Соса, одговарајући на питање да ли ће упознати косовске власти са резултатима своје истраге.

Истрага у случају трговине органима, за коју се претпоставља да је починила бивша Ослободилачка војска Косова на најмање две локације у Албанији – у Бурелу и Фуш Круји, почела је 2011. године.

У априлу је Косово усвојило резолуцију о оснивању специјалног суда. Резолуцији је претходила размена писама између председнице Атифете Јахјага и шефице ЕУ за спољне послове, баронесе Кетрин Ештон.

Вилиамсон, који од почетка руководи Специјалном јединицом за истрагу случајева поменутим у извештају Дика Мартија за организовани криминал и трговину органима, требало би у августу да оконча мандат након што претходно саопшти резултате истраге која је трајала три године.

Коха диторе раније је пренела да дипломате у Бриселу чекајући резултат истраге не верују да ће на Косову бити негативних реаговања чак ни у случају да оптужница буде подигнута против неке значајне политичке фигуре.

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …