Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Интерес Србије je стабилност на КиМ

Ђурић: Интерес Србије je стабилност на КиМ

marko_djuricДиректор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је данас, у разговору са шефом УНМИК-а Фаридом Зарифом у Косовској Митровици, да је кључни интерес Београда на Косову стабилност и да ће “Србија са ојачаном снагом” након уласка у покрајинску владу и парламент наставити да се бори за права својих грађана.

Ђурић је рекао да је пренео првом човеку УН-а на Косову да представници српског народа активно учествују у формирању нове “покрајинске администрације, нове покрајинске владе” и да је Србија намерна да подржи учешће Срба у тој влади са циљем да се реше неки од нагомиланих проблема.

Међу проблемима шеф Владине Канцеларије за КиМ је истакао, како је рекао, насилно отимање имовине српској заједници на КиМ и пљачкашку приватизацију која се спроводи у покрајини.
“Наша порука шефу УНМИК-а је била да ће Србија са ојачаном снагом након уласка у покрајинску владу и парламент наставити да се бори за право сваког нашог грађанина на КИМ, за сваку нашу њиву, кућу, споменик и право да на достојанствен начин постојимо и опстајемо овде где смо своји на своме”, казао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да је оснивање Заједнице српских општина (ЗСО), усвајање Статута ЗСО и борба за остваривање оних делова Бриселског споразума који се односе на Заједнице у наредним месецима кључни задатак.
“Разговарао сам са шефом УНМИК-а Фаридом Зарифом о актуелној политичко-безбедносној ситуацији на Косову и пренео сам да је кључни интерес Србије стабилност у покрајини”, казао је Ђурић и додао да је на састанку било речи и о пројектима економског развоја на КиМ.

Уверен сам да Србија може да рачуна и да се може ослонити на подршку и разумевање система УН, уосталом Србија је чланица УН-а и наши разговори су били у духу међусобног разумевања и духу жеље да остваримо оно што је циљ свим разумним политичарима а то је стабилност, закључио је Ђурић.

После састанка који је одржан у Косовској Митровици иза затворених врата, шеф УНМИК-а Фарид Зариф није давао изјаве окупљеним новинарима.

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …