Главна / Вести / Косово и Метохија / Борхарт: Нема тајних оптужница за Србе на КиМ

Борхарт: Нема тајних оптужница за Србе на КиМ

borhartШеф мисије ЕУ на Косову и Метохији, Бернд Борхарт, одбацио је тврдњу да Срби са Косова не верују Еулексу и поручио да грађани Косова који нису извршили кривична дела немају чега да се плаше, јер не постоје тајни спискови ни тајне оптужнице за Србе на КиМ.

Борхарт је у разговору за “Политику”, рекао и да су тврдње да Срби са севера све мање верују у добре намере мисије ЕУ “спекулација или пропаганда” наводећи да се на основу анкета спроведених широм Косова, може да закључи да су људи на северу све задовољнији Еулексом.
“Знамо, на основу разговора, да људи желе да се ослободе јарма организованог криминала који паралише привреду, злоупотребе дроге, насиља у породици и да желе безбедност у саобраћају”, оценио је Борхарт.

Он у разговору за београдски лист каже и да, без обзира на гаранције Владе Србије, лидер СДП-а Оливер Ивановић и бивши начелник полицијске управе у Митровици Драгољуб Делибашић не могу да се бране са слободе, јер то не дозвољавају косовски закони.

На питање због чега, за разлику од Ивановића и Делибашића, један од оптужених из “дреничке групе”, Исмет Хаџа, може да се брани са слободе, Борхарт је одговорио да је то “питање за суд”.
“Судови треба да буду независни у свом раду и да доносе одлуке у складу са законом. Ја ћу бранити независност свих судија од било каквог политичког мешања”, истакао је Борхарт, додајући да је Апелациони суд оборио пресуду нижег суда и наложио да се Хаџа врати у притвор.

Борхарт је негирао и да Еулекс има двоструке аршине, као што сматра СДП, с Оливером Ивановићем на челу.
“Недавно сам био у веома позитивној и продуктивној посети Србији и имао састанке с господинум Вучићем, али и са министрима Дачићем, Стефановићем и Селаковићем. Косовским законом нису предвиђене гаранције ни од којих државних органа или политичких субјеката”, поновио је Борхарт.

Борхарт одбацује спекулације о новим хапшењима “виђенијих људи” на сверу КиМ и каже да “тужиоци и судије примењују закон, а не одлучују на основу рекла-казала”.
“Грађани који нису извршили кривична дела, немају чега да се плаше. Да опет поновим, не постоје никакви тајни спискови, ни тајне оптужнице”, закључио је Борхарт.

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …