Главна / Вести / Косово и Метохија / Ивановић се сутра изјашњава о оптужници

Ивановић се сутра изјашњава о оптужници

ivanovicccЛидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић сутра ће се, по први пут, појавити пред Основним судом у Косовској Митровици и изјаснити о оптужници која га терети за тешка кривична дела почињена током 1999. и 2000. године у Митровици.

Ивановићев бранилац адвокат Небојша Влајић изјавио је Тањугу да спремно дочекују суђење и да је Ивановић нестрпљив да своју одбрану и своје доказе изнесе и да докаже да нема нити може имати икакве везе са делима која му се стављају на терет.
“Очекујем да се суђење води по закону, како би морало. Суђење званично не почиње сутра, мада је заказано то прво рочиште, које је техничке природе и има карактер припремног рочишта,”- рекао је Влајић.

Он је објаснио да ће на сутрашњем рочишту у Суду у Митровици бити само прочитана оптужница и окривљени ће бити упитани да се изјасне о својој кривици.

Не очекујем да се ништа друго деси сутра, а суд је дужан да наредно рочиште које такође има карактер техничког закаже у року не краћем од 30 и не дужем од 40 дана, казао је Влајић.

Тужилац из Канцеларије специјалног тужиластва Косова подигао је пре нешто више од десетак дана оптужницу против петоро окривљених Срба међу којима је поред Ивановића и бивши командир полиције у Митровици Драгољуб Делибашић.

Један од окривљених оптужен је за подстицање на извршење ратних злочина априла 1999. године, такође оптужен је да је заједно са другим окривљеним подстицао на саизвршилаштво у извршењу кривичних дела тешко убиство и тешко убиство у покушају фебруара 2000. године.

Троје осталих окривљених оптужено је за кривична дела тешко убиство и тешко убиство у покушају која су извршена фебруара 2000. године.

Влада Србије дала је гаранције да ће Ивановић, ако му се омогући одбрана са слободе, у сваком тренутку бити доступан овдашњем правосуђу.
Предпретресни судија Основног суда у Косовској Митровици сматрао је да постоји ризик од бекства и ризик да би Ивановић могао да утиче на сведоке због чега му није дозвољена одбрана са слободе.

Ивановић је ухапшен 27. јануара, а након више од месец проведених у притвору у Приштини око недељу дана је штрајковао глађу захтевајући да буде премештен у затвор у Северној Митровици што се и догодило 12. марта.

Check Also

Промовисан “Видовдански гласник”у Грачаници

Најновији Видовдански гласник,часопис о културном и историјском стваралаштву промовисан је у Грачаници. Ово је 30.по …