Главна / Култура / У Звечану почела културна манифестација “Соколица 2014”

У Звечану почела културна манифестација “Соколица 2014”

foto_vest__1408992131 У  Звечану је  почела културна манифестација “Соколица 2014” присуство домаћих и међународних уметника свечано отворена 18. културна манифестација “Соколица 2014” и представљени учесници ликовне колоније.

Славиша Миљковић, председник КУД “Звечан”, који је организатор догађаја поздравио је учеснике ликовне колоније “Соколица 2014” истакавши да су и ове године и поред кризе смогли снаге да не прекину традицију.

“Сви проблеми остају по страни, од данас смо посвећени вама ликовним уметницима и песницима. Од данас је град Звечан град уметности и град културе,”- истакао је Миљковић.

Према речима организатора учесници ове традиционалне манифестације која ће трајати пет дана, су  ликовни уметници и песници из централне Србије, Црне Горе и Косова и Метохије.

У оквиру манифестације “Соколица 2014” биће организовани дечија ликовна колонија, посело гусала и епске поезије, госпојински сурети песника и 30. августа отворена изложба радова учесника ликовне колоније.

На ликовној колонији учествоваће Мира Поповић, Ненад Хубер, Ђорђе Маринковић, Ђорђе Станић, Цица Стојановић, Богдан Антонијевић, Момир Армуш, Миљана Булатовић, Љубиша Милуновић, Никола Брадић, Драгослав Божовић и Наташа Гвоздовић.

Председник Друштва књижевника Косова и Метохије Милан Михајловић саопштио је имена песника који ће бити награђени током трајања манифестације “Соколица 2014”.

Најпрестижније признање “Песничко успеније” на основу одлуке организационог одбора припало је Горану Ђорђевићу из Смедерева који је иначе добитник бројних песничких признања, а уједно вишегодишњи директор међународног фестивала “Смедеревска песничка јесен”, рекао је Михајловић.

Он је казао да ће признање “Песничка повеља” ове године бити уручена песнику, сатиричару Душку Петровићу из Бања Луке, додајући да жири није имао дилему у вези са овом наградом.

Учесници сусрета песника су Горан Ђорђевић, Душко Петровић, Радомир Уљаревић, Бећир Вуковић, Лара Дорин, Ратко Поповић, Ранко Ђиновић, Радомир Стојановић, Голуб Јашовић, Миленко Јевђевић, Видосава Арсенијевић, Миодраг Радомировић, Ненад Раденковић, Мирко Жарић, Новица Соврлић и Момир Јовановић.

Добитник ликовног призњања “Св. Лука” биће познат на крају завршетка манифестације “Соколица 2014” када буде отворена изложба радова овогодишњих учесника ликовне колоније.

Уметници ће бити у прилици да током трајања ове међународне културне манифестације обиђу манастире Бањску, Девина Вода и Соколицу који се налазе на северу Косова а покровитељи догађаја су општина Звечан и Комбинат Трепча.

Свечаном отварању испред Владине Канцеларије за Косово и Метохију присуствовала је Злата Радовановић.

 

Check Also

“Улога моје породице у светској револуцији” вечерас премијерно у Грачаници

Премијера представе “Улога моје породице у светској револуцији” по тексту Боре Ћосића, а у режији …