Главна / Култура / Отворена ликовна колонија “Јунаци великог рата”

Отворена ликовна колонија “Јунаци великог рата”

likovna kolonijaПоводом  обележавања 100. годишњице Првог светског рата данас је у Грачаници почела дводевна ликовна колонија под називом „Јунаци великог рата“. Отворена је у  10 часова испред споменика палим борцима у рату од 1914 – 1918 у центру Грачанице.

По речима представника туристичке организације Бобана Петровића, колонија ће бити настављена и на Велику Госпојину у периоду од  9 до 18 часова, након чега ће бити отворена изложба радова.

„Задовољни смо одзивом младих уметника. Нажалост овога пута учествује 10 њих, јер смо за толико могли да обезбедимо финансијска средства. Надам се да ово неће бити једина изложба овог типа. Циљ је да ово постане традиција,  а најважније од свега је да се ради на тoмe да што више буде оваквих догађаја како би се из дана у дан култура подизала на виши ниво.“

Један од учесника ове колоније Милош Митровић испирацију је лако пронашао стављајуци акценат на значај јунака из овог великог рата тако што је покушао да четкицама и бојом прикаже подвиг Крагујевачког јунака.

kolonija prvi sv.rat„Мислим да би сви требало да знају и виде колика је жртва била Српских јунака за одбрану своје отаџбине у првом светском рату. Ово је идеална прилика да им још једном одамо признање.“

Још једна млада уметница са нашeг простора Маја Тодић направила је поређење ове колоније са другим и као предност истакла то што је данас имала задату тему -„ Јунаци првог светског рата“.

Солидан одзив мештана говори о томе да је уметност на овим просторима  још увек радо виђена, а  из свега некако логично проистиче закључак да се култура мора неговати како би опстала.

 

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …