Главна / Вести / Косово и Метохија / Рама: Не сањамо Велику Албанију, већ велику Европу

Рама: Не сањамо Велику Албанију, већ велику Европу

edi.ramaПремијер Албаније Еди Рама изјавио је данас да албански народ не сања о стварању Велике Албаније, већ о “великој Европи која ће обухватати све албанске територије”, и поручио да је дошао историјски тренутак да се превазиђе прошлост пуна мржње и ускогрудости и отвори “широки пут сарадње Србије и Албаније”.

Рама је, обраћајући се присутнима у Дому културе у Прешеву, рекао да је и премијеру Србије Александру Вучићу на јучерашњем састанку јасно рекао да се Албанци не боре “за Велику Албанију већ за велику Европу која ће обухватити све Албанце и албанске територије”.

Према његовим речима Албанија има тешкоће у сарадњи са Србијом, али се, тврди, неће одустати од дијалога, јер “само сарадњом са Србијом Албаија чува своју позицију да заштити тежње ка равноправности свих Албанаца који живе у Србији”.

Рама је оценио и да постоји историјска могућност да се превазиђу мржња и ускогрудост по којима је овај регион раније био идентификован.
“Данас, 100 година после Првог светског рата, који је кренуо од нашег балканског региона, и чији смо ми били део, имамо историјску могућност да вратимо моменат мира који је дошао као резултат окончања распада Југославије, а који је крунисан споразумом између Србије и Косова и додао да је за то вредело живети.

Треба да будемо заједно и да будемо европејци, дошло је време да се ујединимо једном заувек, поручио је Рама и додао да данас за разлику од ранијих времена, “немамо само ми из овог региона потребу за Европом, већ уједињена Европа има потребу за нама”.

Он је казао и да је пут ка јачању две земље и у омогућавању свим мањинама у региону да остваре право на своју слободу, чиме ће, како је рекао, стари пуит непријатељстава постати пут пријатељства.
“То је пут поштовања за све, могућности за свакога, без обзира на националну припадност и националност. То је пут на којем ће сви, као људи, моћи да остваре своје амбиције и да их у томе нико не спречава”, рекао је Рама.

Премијер Албаније осврнуо се и на, како је рекао, проблем образовања у Прешевској долини, објаснивши да је касно синоћ у разговору са премијером Србије и представницима српске владе потписан споразум о размени младих и узајамном признавању диплома.

Додао је и да је уверен да су на тај начин оба премијера преузела одговорност која им припада, а то је да не дозволе да младе генерације Албанаца и Срба наследе трауме и трауматичне последице сукоба изузетно дугог, а који деца ни албанска ни српска не заслужују.

Он је рекао и да се нада да ће потешкоће набавке уџбеника на албанском језику бити решене и да му је то обећао лично премијер Србије.
“Надам се да ће одржати реч јер неће желети да после могу да му кажем да није одржао реч. А онда неће моћи да каже да је то провокација”, рекао је Рама.

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …