VestiKosovoKulturaNaslovna

Filmski festival „Kosovo i Metohija“ otvoren u Gračanici

Međunarodni 9. filmski festival „Kosovo i Metohiha“ sinoć je svečano otvoren prikazivanjem filma „Što se bore misli moje“, koji je i srpski kandidat za nagradu Oskar.

Direktor festivala Miroslav Mogorović istakao je  da će publikau naredna dva dana festivala moći da pogleda dobar presek jedne odlične godine u kinematografiji.

„Ja sam jako srećan što smo u prilici da se okupimo u Domu kulture „Gračanica“ i da po deveti put prikažemo najnovije everopske i domaće filmove publici sa Kosova i Metohije, a to je i bila ideja. Kada smo počinjali nisu postojali bioskopi, mi smo donosili opremu, i po prvi put prikazivali filmove u obnovljenim bioskopima, sada smo već srećni što možemo da prikažemo najrecetnije i najsavremenije domaće filmove zainteresovanoj javnosti.Nadam se da ćemo sledeće godine , obzirom da se obeležava 10 godina festivala u Gračanici uspeti da mnoga ostvarenja filmska i prikažemo “, rekao je Mogorović.

Večeras će biti prikazan i najnoviji srpski film „Heroji halijarda“,  glumac Milan Vasić zahvalio se organizatorima što su odlučili da baš on otvori Međunarodni filmski festival “Kosovo i Metohija“.

„Ovakvi festivali potrebni su  narodu na Kosovu i Metohiji, ali nekako izdvajam decu na Kosovu i Metohiji, jer oni odrastaju tu gde odrastaju i mislim da smo mi ti koji treba da ih usmeravamo ka pravim nekim vrednostima.Nije ranije  bilo bioskopa, ali i sada je pitanje gde ima bioskopa na Kosovu i Metohiji i drago mi je da sada postoji taj pokretni bioskop gde će sva deca iz svih krajeva,  videti šta je bioskop. Sve ovo  zvuči malo čudno ali i  realno, jer mi igramo predstave u selima na KiM, gde čujemo da je prvi put u životu pozorište došlo kod njih i radujem se i verujem da će biti još puno ovakvih festivala“.

Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma kulture u Gračanici, istakao je  da su programom predviđeni i filmovi za najmlađu publiku, tako da će od  17 časova deca moći da uživaju u filmovima „Buntovnica“, „Dnevnik Pauline P.“ i „Slučaj Tesla“,samo su neki od filmova u kojima će publika moći da uživa, a tu je i reprtoar za najmlađe.

Festival organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture „Gračanica“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button