Главна / Вести / Косово и Метохија / Јаблановић: Тражићемо седам одсто учешћа у власти

Јаблановић: Тражићемо седам одсто учешћа у власти

AleksandarJablanovicПредседник Српске листе Александар Јаблановић изјавио данас да ће та листа тражити да учешће Срба у Влади Косова не буде испод седам одсто.

У изјави за програм Радио Косова на српском, Јаблановић је рекао да оно што Срби сада имају јесте минимум испод кога се неће ићи, преноси Бета.

“Треба обратити пажњу на ове наше услове. Битна ставка преговора је да ћемо тражити седам одсто за Србе у свим министарствима и извршним органима”, рекао је Јаблановић.

Према његовим речима, услови Српске листе нису уперени ни против кога, већ је њихов циљ да допринесу бољем животу Срба на Косову и Метохији.

“То су услови који се тичу формирања Заједнице српских општина, организованог и одрживог повратка интерно расељених Срба, економски развој који не може да буде омогућен уколико се не поништи приватизација у српским срединама, враћање имовине СПЦ и заштита светиња и манастира”, казао је Јаблановић.

Према његовим речима, Српска листа очекује да буде равноправан партнер у будућој Влади Косова и да, ако се то не деси, неће у њу ни улазити.

“Уколико постоји воља партнера да се испуне услови Српске листе, ми ћемо се радо укључити. Уколико та воља не постоји, Српска листа је, у крајњој линији, спремна да остане ван процеса формирања владе. Да улазимо у Владу само зарад министарских места, то није наша намера ни крајњи циљ”, рекао је он.

Он је додао да је сарадња Српске листе са Демократском партијом Косова Хашима Тачија и Демократским савезом Косова Исе Мустафе добра и коректна.

Извор: РТС

Check Also

Петковић у Лепосавићу и селу Кутње у посети породицама

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је у Лепосавићу посетио породицу Милојевић, а у село …