DruštvoNaslovna

Đorić: Kako bi poboljšali položaj žena, radimo na otvaranju „Ženskog informativno-razvojnog centara“ u Gračanici

Svest žena, ali i celokupnog društva danas o porodičnom nasilju promenjena je u odnosu na ranije godine, ali to još uvek nije u dovoljnoj meri. Da bi taj problem podigli na neki viši nivo trebalo bi da se svi zajedno u to uključimo i pokažemo da niko nije zaslužio da trpi nasilje, istakla je gostujući u Jutarnjem programu RTV Gračanica Gordana Đorić,  predsednica Udruženja žena „Avenija“.

Đorić je, u susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, istakla da je podrška ali i odluka nje same od ključnog značaja za zaustavljanje nasilja.

„Situacija se danas promenila malo na bolje u odnosu na neki raniji period, ali to nije dovoljno jer dok god ima nasilja u porodici i dok društvo na to zatvara oči to je strašno. To je problem na koji, ne samo društvo, već po malo i institucije zatvaraju oči jer još uvek ne donose sistemska rešenja da žrtva nasilja bude zaštićena u potpunosti, da joj se pomogne da se osamostali i bude ekonomski nezavisna kako se ne bi vraćala nasilniku. Nažalost, intitucije još uvek nisu zaokružile taj deo i događa se da žene koje trpe nasilje, iako se usude da prijave, prinuđene su da potraže neki drugi smeštaj, pa čak i da se vrate nasilniku“, istakla je Đorić.

Ženi koja preživljava nasilje neophodna je podrška porodice, prijatelja, društva i institucija jer, kako ističe Đorić, niko nije zaslužio da trpi nasilje i svako od nas treba da organizuje život kako želi i radi ono što ga čini srećnim.

„Nema opravdanja da žene trpe nasilje! Zato moraju same da donesu odluku da ne žele to više da trpe i onda sve postaje lakše i tada mogu da se uključe prijatelji i društvo, ali bez njene odluke ništa ne može da se uradi“, kazala je Đorić.

Ona je istakla da je u celoj priči veoma bitno što već nekoliko godina postoji Sigurna kuća u Kosovskom Pomoravlju, tako da naše žene sada znaju da mogu privremeno da budu smeštene u prostor koji će im pre svega pružiti sigurnost, a potom i psihološku pomoć, ekonomsku sigurnost i obuku, što je veoma bitno za njihov za dalji život.

„Naše Udruženje, kao i mnoga druga, bori se da se pokrenu projekti koji bi sistemski pomogli i pružili mogućnost svim ženama da dobiju neophodne informacije za sve što ih zanima. S toga, imamo u planu da pokrenemo „Ženski informativno-razvojni centar“ u Gračanici, koji će imati mogućnost da svim ženama, koje žele da nešto rade da pokrenu svoje biznise, zatim da prošire kapacitete, da se povežu sa sličnim firmama, organizacijama; da plasiraju svoje proizvode, da nabave sirovine, da zaposle ljude kao i da nauče mnoge stvari i što je najbitninje da dobiju sve neophodne informacije za sve to. Za sada je to samo ideja, koju ćemo, nadam se, uspeti da ostvarimo, ali nam je za to neophodna podrška i pomoć institucija“, naglasila je predsednica Udruženja „Avenija“.

Jedan od ciljeva Udruženja žena „Avenija“ jeste da inicira, podstiče, pomaže i kordinira aktivnosti na ostvarenju što povoljnijih uslova za rad žena.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button