Главна / Друштво / Данас је Богојављање

Данас је Богојављање

bojavljanje plivanje za krstВелики хришћански празник Богојављење обележава се данас, када ће широм Србије бити организована традиционална пливања за богојављенски крст.

Централна свечаност обележавања Богојављења и традиционално пливање за Часни крст одржаће на Ади Циганлији, а празничну литургију у Храму Светог Ðорђа на Бановом Брду служиће патријарх српски Иринеј који ће првом стигне до циља уручити Богојављенски крст од леда, који је сачињен од прошлогодишње Свете водице.

Весна Марјановић из Етнографског музеја објашњава да се Богојављањем завршава циклус Бозићних обичаја, а да важну улогу има вода.

Каже да је народ посебно период од Божића до Богојављења сматрао тешким и опасним временом, поготово ноћу, тако да су разни обичаји, мали ритуали обављани како би се породице заштитиле од злих сила и демона.

Према њеним речима, поред црквених ритуала, порoдице и даље у неким селима упражнавају одређене обичаје.

Као пример Марјановић даје најновија етнолашка истраживања у Шумадији где, како каже, из наратива можемо да сазнамо шта је било важно у прошлости и шта се сачувало до 21 века.

“Сви истичу ритуално умивање на Богојављање са богојављенском или изворском водом. Наводи се и умивање преко секире или улазак у кућу кроз три корака, али мора да се пређе секира како би се пресекло зло и ушло у ново, “крштено”, време које је подобно за живот”, рекла је Тањугу Марјановић.

Када је реч о Цркви, она каже да је обичај да се тај дан благослови вода која је посвећена крштењу Исуса. Народ одлази у Цркву и узима воду за коју се и дан данас верује да не може да се замрзне, да је лековита и да лечи многе болести.

“Поготово у селима та вода се чува за купање тек рођене деце”, истакла је Марјановић и додаје да је вода остала у народу јако битна.

“Ритуал је замро и поново почео да се обнавља негде деведесетих година”, рекла је Марјановић додајући да су пливање за Часни крст почеле да уводе и друге средине где има река те да је то једна врста новог обичаја везано за Богојављење.

Каже да је обичај који се често помиње у народу и поворке деце са свештеником које певају пригодне песме одлазећи од врата до врата и благосиљајући домаћинства.

Према њеним речима, такви обичаји који су сачувани у култури сећања најстаријих, задржали су се у неким срединама – Срему и Бачкој.

Иначе постоји веровање да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити.

Check Also

Арлов са Петковићем о пројектима Одбора Српске за помоћ Србима на Косову

  Председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов састао …