Главна / Друштво / Др Хоџа: Зуби су нам здрави онолико колико о њима водимо рачуна!

Др Хоџа: Зуби су нам здрави онолико колико о њима водимо рачуна!

bujar hodza stomatologЗуби су нам здрави онолико, колико о њима водимо рачуна! – реченица која би сваког од нас требало да подстакне на размишљање.

У данашњем издању емисије Отворени студио, специјалиста оралне хирургије Бујар Хоџа дао нам је одговоре на оне уобичајене недоумице које имамо када су у питању болести зуба, превентиве и лечења.

„Сваки зуб који израсте је здрав. Од нас самих зависи колико ће дуго остати такав. Уколико је хигијена зуба редовна, као и посета стоматологу, неће ни бити проблема. Нажалост, редовна контрола није навика наших мештана. Последњих година, свест о битности очувања оралне хигијене расте, али на томе се мора још радити“, рекао је др Хоџа.

Говорећи о болестима зуба, др Бујар Хоџа је напоменуо да је неопходно јављање стоматологу увек када постоје симптоми одређених обољења, како би се не време отпочело са лечењем, успоставила дијагноза и ако за то буде потребе, преписала терапија.

„Уколико се неки зуб не лечи и запостави може доћи до стварања циста, који се морају хирушким путем одстранити. Уколико приметите крварење десни, које је иначе први симптом парадентозе, обавезно је јављање лекару, па зависно од степена обољења стоматолог одређује начин лечења.“

Полирање и избељивање зуба често се сматрају једном те истом методом. Међутим, оне то никако нису.

„Полирање зуба је метода коју свако од нас треба с времена на време да примени. Полирањем се скидају меке наслаге на зубима. Међутим оно што већина пацијената не зна је да је избељивање нешто сасвим друго, и за разлику од полирања има штетно дејство на зубе. Циљ избељивања зуба је промена боје, обично у неке светлије нијансе, и овај процес се понавља до три пута. Последица је оштећење глеђи, а кроз одређен период се стара боја зуба враћа“, објашњава др Хоџа.

Стоматолошко одељење у амбуланти у Грачаници ради у нормалним условима. Од пре 16 месеци постоји и ноћно дежурство, тако да мештани не морају да брину уколико им зубобоља задаје проблеме у незгодне ноћне сате.

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …