KulturaLokalneNaslovna

U Domu kulture Gračanica održana konferencija za medije povodom premijere predstave „Top je bio vreo“

Dom kulture ,,Gračanica“ i Narodno pozorište u Prištini organizuju predstavu ,,Top je bio vreo“ urađene po motivima istoimenog romana Vladimira Kecmanovića. Tim povodom u Gračanici održana je konferencija za medije.

Predstava ,,Top je bio vreo“ koja se premijerno izvodi u Gračanici inače je prva pozorišna predstava po ovoj knjizi Vladimira Kecmanovića, a u međuvremenu je snimljen i film po ovom romanu. Predstava nam dočarava životne situacije sa kojima smo svi bili u prilici da se suočimo ili kako naglašava reditelj predstave, virus kraja sveta već je stigao blizu nas.

„Čitava ta tragedija je jako kompleksan zadatak koji smo imali u ovom poslu, kako izaći iz okvira jedne obične možda nama važne privatne tragedije, još jednog komada o ratu devedesetih. Probali smo da napravimo komad za koji mislim da smo na tragu uspeha, a to je komad kraju jednog sveta“, istakao je režiser Nenad Todorović.

Dramatizaciju predstave uradila je poznata srpska spisateljica Ivana Dimić, inače dobitnik Ninove nagrade za roman Arzamas. Ivana je svoje romane predstavila i u Gračanici, a ovoga puta pozorišnoj publici Gračanice predstavlja se u ulozi dramaturga.

„Uvek kada imate roman koji trebate pretvoriti u dramu nekad je komplikovano, a nekad manje, moj zadatak je bio da „otključam“ Kecmanovićev roman „Top je bio vreo“ čija je tema Rat u urbanoj sredini“, rekla je Ivana Dimić dramaturg.

Ova predstava okupila je veliki broj glumačkih imena, kako glumaca Prištinskog Narodnog pozorišta, tako i gostujućih glumaca. Svima njima ova predstava predstavlja još jedan novi izazov.

Sudeći po interesovanju, nakon premijere u Gračanici, ova predstava imaće svoj dug pozorišni put, a ljubitelji pozorišne umetnosti širom zemlje imaće prilike da je vide.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button