КултураНасловна

Представа „Топ је био врео“ премијерно изведена у Грачаници

Представа Народног позоришта у Приштини „Топ је био врео“, урађена по истоименом роману Владимира Кецмановћа, а у драматизацији Иване Димић и у режији Ненада Тодоровића, премијерно је изведена на матичној сцени у Грачаници. 

„’Топ је био врео‘ није о рату. Није о одрастању у рату, нити о деци у рату. Није о опсади Сарајева. О жртвама и злочинцима. О мерењу кривице на кантару историје. Ко је колико крив и ко је први почео. Свако иде на своју страну. Код својих. Тамо је једино топло. ’Топ је био врео‘ је о вирусу. Вирусу краја света који није пред вратима, већ је добрано запосео дневну. Ушао у спаваћу. И држи нам свећу“, рекао је о представи редитељ Ненад Тодоровић.

Владимир Кецмановић је српски писац, сценариста и колумниста родом из Сарајева. Аутор је осам романа, једне историјске трилогије, две збирке кратких прича и три есеја. По његовим делима постављене су четири представе, а по роману „Топ је био врео“ снимљен је и играни филм. Добитник је више књижевних награда. За роман „Топ је био врео“ који говори о опсади Сарајева добитник је награде „Меша Селимовић“. 

Ивана Димић је српски писац, преводилац и драматург. Написала је пет збирки кратких прича, два романа, шест драма, више телевизијских сценарија и позоришних драматизација. Радни век провела је као драматург и вршилац уметничких и управљаких функција у више београдских позоришта. Добитница бројних књижевних и позоришних награда. Роман „Арзамас“ награђен је НИН-овом наградом 2016. године.

Сценографију је урадио Самуел Мголомбане, костимограф је Јелисавета Татић Чутурило, за дизајн светла је био задужен Никола Завишић, за сценски говор Љиљана Мркић Поповић, а сценски покрет Анка Гаћеша Костић.

У представи играју: Милован Филиповић, Предраг Васић, Аника Грујић, Небојша Ђорђевић, Александра Цуцић, Ивана Ковачевић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Бранко Бабовић/Иван Јанковић, Раде Маричић, Александар Ранковић, Игор Филиповић, Никола Ранђеловић, Никола Станковић, Немања Јаничић, Јасмина Стоиљковић, Милица Буразер и Радмила Кнежевић.

Ово је прва позоришна поставка урађена према роману „Топ је био врео“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон